Atlas (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

U grčkoj mitologiji, Atlas ili Atlant (grč. Ἄτλας; ime dolazi od riječi atlaô) jedan je od Titana, koji su se borili protiv Zeusa, pa za kaznu mora nositi nebeski svod.[1] Po Atlasu je dobila ime zbirka geografskih karata, u arhitekturi figura muškarca koji služi kao potporanj te u astronomiji jedna zvijezda u grupi Plejada.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Atlas je sin Japeta[2][3] i nimfe Klimene (Azija[4]) te brat Prometeja, Epimeteja[5] i Menojtija.[6] Atlasova supruga je nimfa Plejona.

Titanomahija[uredi | uredi izvor]

Atlas je bio na strani drugih Titana u ratu – titanomahiji – protiv Olimpa. Njegova braća su sklopila savez sa olimpskim bogovima i izdala Titane. Kad su Titani poraženi, mnogi su izgnani u Tartar, ali je Zeus osudio Atlasa da stoji na zapadnom rubu Zemlje i drži svod na svojim plećima.

Heraklo i Atlas[uredi | uredi izvor]

Jednom mu se pružila prilika da se oslobodi tereta, i to kad je došao Heraklo da bi mikenskom kralju Euristeju donio zlatne jabuke sa stabla koja su čuvale Atlasove kćeri Hesperide.

Atlas se ponudio da će sam ubrati jabuke ako bi Heraklo pridržao nebeski svod. Heraklo je znao da jabuke čuva zmaj Ladon koji nikad ne spava te je pristao. Atlas je donio jabuke i ponudio se da ih odnese u Mikenu, ali je Heraklo prozreo lukavost te mu je rekao da samo na trenutak pridrži svod dok sebi ne napravu podlogu od trave za rame, jer ga boli zbog velikog pritiska. Potom je Heraklo uzeo jabuke i otišao, a Atlas je teret morao nositi do svoje smrti, a nije ga se oslobodio ni nakon nje.[7]

U drugoj verziji priče Heraklo je pomogao Atlasu tako što je sagradio tzv. Heraklove stubove koji su držali svod i oslobodili Atlasa.

Danas se na Gibraltaru nalazi spomenik Heraklovih stubova (na slici).

Atlasova smrt[uredi | uredi izvor]

Zbog starog proročanstva Atlas nije vjerovao strancima te u zemlju nije pustio ni junaka Perzeja koji se htio vratiti kući noseći Gorgoninu glavu. Atlas mu je rekao da je njegovo hvalisanje bogohulna laž, a Perzej mu je dokazao da govori istinu tako šta mu je pokazao njenu odsječenu glavu koja je bila toliko strašna da se svako skamenio čim bi ju pogledao.[8]

Atlas se pretvorio u planinu, a i dalje drži nebeski svod na svojim plećima, dok mu se glava – vrh planine – gubi u plavetnilu nebeskog svoda koji će zauvijek držati.

U zavisnosti od izvora, Atlas ponekad drži nebeski svod na plećima, a ponekad Zemlju.

Reference[uredi | uredi izvor]