Atlas (mitologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Atlas nosi na plećima nebeski svod

Atlas ili Atlant (grč. Ἄτλας) jedan je od Titana, koji su se borili protiv Zeusa, pa za kaznu mora nositi nebeski svod. Po Atlasu je dobila ime zbirka geografskih karata, u arhitekturi figura muškarca koji služi kao potporanj te u astronomiji jedna zvijezda u grupi Plejada. Atlas je sin Japeta i nimfe Klimene te brat Prometeja, Epimeteja i Menecija.

Titanomahija[uredi | uredi izvor]

Atlas je bio na strani Titana u ratu - titanomahiji - protiv Olimpa. Njegova braća su sklopila savez s olimpskim bogovima i izdala Titane. Kad su Titani poraženi, mnogi su izgnani u Tartar, ali je Zeus osudio Atlasa da stoji na zapadnom rubu Zemlje i drži svod na svojim plećima.

Heraklo i Atlas[uredi | uredi izvor]

Heraklovi stubovi

Jednom mu se pružila prilika da se oslobodi tereta, i to kad je došao Heraklo da bi mikenskom kralju Euristeju donio zlatne jabuke sa stabla koja su čuvale Atlasove kćeri Hesperide.

Atlas se ponudio da će sam ubrati jabuke ako bi Herkul pridržao nebeski svod. Herkul je znao da jabuke čuva zmaj Ladon koji nikad ne spava te je pristao. Atlas je donio jabuke i ponudio se da ih odnese u Mikenu, ali je Heraklo prozreo lukavost te mu je rekao da samo na trenutak pridrži svod dok sebi ne napravu podlogu od trave za rame, jer ga boli zbog velikog pritiska. Potom je Heraklo uzeo jabuke i otišao, a Atlas je teret morao nositi do svoje smrti, a nije ga se oslobodio ni nakon nje.

U drugoj verziji priče Heraklo je pomogao Atlasu tako što je sagradio tzv. Heraklove stubove koji su držali svod i oslobodili Atlasa.

Danas se na Gibraltaru nalazi spomenik Heraklovih stubova (na slici).

Atlasova smrt[uredi | uredi izvor]

Zbog starog proročanstva nije vjerovao strancima te u zemlju nije pustio ni junaka Perzeja koji se htio vratiti kući noseći Gorgoninu glavu. Atlas mu je rekao da je njegovo hvalisanje bogohulna laž, a Perzej mu je dokazao da govori istinu tako što mu je pokazao njenu odsječenu glavu koja je bila toliko strašna da se svako skamenio čim ju je pogledao.

Atlas se pretvorio u kamenu planinu, a i dalje drži nebeski svod na svojim plećima, dok mu se glava - vrh planine - gubi u plavetnilu nebeskog svoda koji će zauvijek držati.

U zavisnosti od izvora, Atlas ponekad drži nebeski svod na plećima, a ponekad Zemlju.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]