Haos (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Haos (grč. Χάος, Khaos) je u grčkoj mitologiji prvo božanstvo iz kojeg je nastao svemir, a ime mu znači "provalija koja zjapi" ili "bezdan", dakle, haos.

Haos kao početak svemira[uredi | uredi izvor]

Haos je nastao na početku svega, prije vremena. On je kontrast Zemlji, gdje sve pada u mogućim smjerovima, zaljev bez dna. Orfej tvrdi da je Haos "utroba tame". To je ništavilo iz kojeg nastaju dijelovi svemira. To su Haosova djeca - Geja (Majka Zemlja), Tartar (pakao), Nikta (tamna noć), Ereb (tama podzemlja) i Eros (ljubav, iako se poslije smatra Afroditinim sinom). Povrh toga, Geja rađa Urana, Oca Nebo i Ponta, More i Planine. Parenjem Geje i Urana nastaju Titani, Kiklopi i Hekatonhiri. Najmlađi Titan Kron se ponekad smatra Haosovim sinom.