Timaj (dijalog)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Timaj ili o metafizici. Kao što je poznato Platonov Timej u izvjesnom smislu objašnjava uklapanje grčke filozofije u kršćansku, ukoliko se demiurga tumači kao bliskoga Bogu stvoritelju iz Staroga Zavjeta. Dakako kao što i sama riječ govori "demiurg " je ponajprije rukotvorac, koji doduše nešto zgotovljava, ali za razliku od riječi teološkog nauka o stvaranju, ne stvara iz ničega. Božanski rukotvorac zgotovljava stvari prema uzoru ideja, čiji on tvorac nije. Ovdje je jasno da uzor prema kojem se ravna "demiurgovo" djelovanje prije odgovara matematici pitagorovske astronomije. Demiurg oblikuje svjetsku dušu, ali što je sa ovom dušom po sebi ? ona nije niti princip života niti znanje, već izvor periodičkog, pravilnog kretanja koje uvijek ostaje isto, koje pripada zvijezdama i čija se bit može izraziti brojevima i njihovim odnosima.

Platon tvdi da svaki od osnovnih elemenata ima određeni geometrijski oblik:

Tetrahedron.gif Octahedron.gif Icosahedron.gif Hexahedron.gif
Tetraedar (vatra) Oktaedar (vazduh) Ikosaedar (voda) Kocka (zemlja)

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]