Morfej

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Morfej i Irida, Pierre-Narcisse Guérin, 1811.

Morfej (grč. Μορφεύς, Morpheús) je u grčkoj mitologiji bio bog snova,[1] sin boga spavanja Hipnosa,[2] i njegove majke Nikte, božice noći. Prema mitologiji, mogao je poprimiti lik bilo kojeg čovjeka a javljao se u snovima ljudi kada bi ih savladao njegov otac Hipnos. Grci su ga zamišljali kao vitkog momka sa malim krilima na sljepočnicama.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Morfejovo grčko ime izvedeno je iz riječi μορφή, morphế = "oblik", stoga je on "koji mijenja oblike".

Karakteristike[uredi | uredi izvor]

Morfej šalje slike ljudskih bića u snove i vizije, odgovoran je za oblikovanje snova ili oblikovanje bića koja nastanjuju snove. Javljao se ljudima u snu, gdje je mogao poprimiti oblik bilo kojeg čovjeka. Morfej ima vlastiti lik jedino kad se odmara. Grci su ga prikazivali kao mladića s malim krilima na sljepočnicama, skoro uvijek u pratnji braće.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Morfej ima dva brata: Fobetora, koji stvara strašne snove i Fantasa, koji stvara irealne snove. Morfeju se još pripisuju i posebne odgovornosti vezane uz snove kraljeva i mitoloških junaka. Iako trojica braće zajedno vladaju carstvom snova, zbog vlastitih odgovornosti Morfej se smatra glavnim među njima. Prema Ovidijevim Metamorfozama, Morfej je u snovima odgovoran za stvaranje ljudskih likova, dok su njegova braća Fobetor i Fantas odgovorna za pojavljivanje životinja i nepokretnih predmeta, odnosno neživog. Bog koji je uspavao i samog Zeusa vjerovatno je bio Morfej, kako spominje Homer.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Smith, "Morpheus"
  2. ^ Ovid, Metamorphoses xi.585ff.