Tetija (mitologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Tetija (grč. Τηθύς, Têthýs) je grčka Titanida; božica mora. Ponekad se pogrešno zamijenjuje sa Tetidom, jednom od Nereida. Njeno ime znači "baka".

Opis i mitovi[uredi | uredi izvor]

Tetija je Okeanova družica, a postali su roditelji okeanskim nimfama, Okeanidama kojih ima 3000, a također i svim rijekama, fontanama i jezerima svijeta. Tetijina djeca su: Nil, Alfej i Meandar. Za vrijeme rata protiv Titana, u takozvanoj Titanomahiji, odgojila je Heru. Nakon što je Zeus Kalisto i njenog sina Arkada postavio kao zviježđa Veliki medvjed i Mali medvjed, Heri to se, zbog njegove prijevare, nije svidjelo te je tražila Tetiju, svoju dadilju, da joj pomogne. Tetija ih je proklela da zauvijek kruže nebom i da nikad ne zađu ispod horizonta (zato su cirkumpolarni). Tako je Tetija uvijek dobra prema Heri.

Kultura[uredi | uredi izvor]

Po Tetiji je nazvan Saturnov mjesec Tetis, te davno more Tetis.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: