Himen (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nicolas Poussin, Himen, 1634.

Himen je grčki bog ženidbe i zaštitnik braka.

Roditelji Himena su mu po jednoj verziji bili, Apolon i jedna od muza - Kaliopa, Uranija ili Terpsihora, a po drugoj verziji on je bio sin Dionisa i boginje Afrodite. I pored toga što mu se nije sa sigurnošću znalo pravo porijeklo, ljudi su ga poštovali, a osobito mladi ljubavnici i supružnici. Nije mogla proći ni jedna svadba, a da se nije otpjevala pjesma njemu u čast. Njegovo je ime označavalo svadbu i svadbenu pjesmu.

Himen nije bio bog, već siromašan mladić iz Atine koji se zaljubio u lijepu i bogatu djevojku, a kada su mu njeni roditelji zabranili da je viđa, on se preobukao u žensku odjeću i tako je pratio na svečanostima u čast božice Demetre. Na putu ka Demetrin hramu, kod Eleuzine, skupinu su presreli gusari i oteli sve djevojke. Sa djevojkama je i otet preobučeni Himen, a gusari su djevojke odveli na jedno daleko otok.

Slaveći uspješnu otmicu, gusari su priredili veliku gozbu na kojoj su se svi dosta napili. Himen je to iskoristio, dokopao se mača i ubio sve pijane gusare. Sakupivši sve djevojke, Himen se vratio u Atinu, i objavio svima da će pustiti svaku djevojku pod uvjetom da izabranicu svog srca dobije za ženu. Roditelji djevojke nisu pristali, ali su ih uvjerili roditelji ostalih djevojaka, pa su i oni napokon pristali.

Himen je zbog svega bio toliko sretan, živio je u vrlo skladnom braku, tako da su se počele pjevati pjesme o njegovom sretnom i lijepom braku.

Nakon nekog vremena, saznavši za sve što se dogodilo, božica Afrodita je primila Himena i njegovu ženu kod sebe, a zamolila je Zeusa da Himena uzvisi do boga.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Vojteh Zamarovski, Junaci antičkih mitova, Leksikon grčke i rimske mitologije, Zagreb 1985, str. 147


Draig.svg Nedovršeni članak Himen (mitologija) koji govori o mitologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.