Himen (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Himen (čvor).
Nicolas Poussin, Himen, 1634.

Himen je grčki bog ženidbe i zaštitnik braka.

Roditelji Himena su mu po jednoj verziji bili, Apolon i jedna od muza - Kaliopa, Uranija ili Terpsihora, a po drugoj verziji on je bio sin Dionisa i boginje Afrodite. I pored toga što mu se nije sa sigurnošću znalo pravo porijeklo, ljudi su ga poštovali, a osobito mladi ljubavnici i supružnici. Nije mogla proći ni jedna svadba, a da se nije otpjevala pjesma njemu u čast. Njegovo je ime označavalo svadbu i svadbenu pjesmu.

Himen nije bio bog, već siromašan mladić iz Atine koji se zaljubio u lijepu i bogatu djevojku, a kada su mu njeni roditelji zabranili da je viđa, on se preobukao u žensku odjeću i tako je pratio na svečanostima u čast božice Demetre. Na putu ka Demetrin hramu, kod Eleuzine, skupinu su presreli gusari i oteli sve djevojke. Sa djevojkama je i otet preobučeni Himen, a gusari su djevojke odveli na jedno daleko otok.

Slaveći uspješnu otmicu, gusari su priredili veliku gozbu na kojoj su se svi dosta napili. Himen je to iskoristio, dokopao se mača i ubio sve pijane gusare. Sakupivši sve djevojke, Himen se vratio u Atinu, i objavio svima da će pustiti svaku djevojku pod uvjetom da izabranicu svog srca dobije za ženu. Roditelji djevojke nisu pristali, ali su ih uvjerili roditelji ostalih djevojaka, pa su i oni napokon pristali.

Himen je zbog svega bio toliko sretan, živio je u vrlo skladnom braku, tako da su se počele pjevati pjesme o njegovom sretnom i lijepom braku.

Nakon nekog vremena, saznavši za sve što se dogodilo, božica Afrodita je primila Himena i njegovu ženu kod sebe, a zamolila je Zeusa da Himena uzvisi do boga.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Vojteh Zamarovski, Junaci antičkih mitova, Leksikon grčke i rimske mitologije, Zagreb 1985, str. 147


Draig.svg Nedovršeni članak Himen (mitologija) koji govori o mitologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.