Idi na sadržaj

Himen (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nicolas Poussin, Himen, 1634.

Himen je grčki bog ženidbe i zaštitnik braka.[1]

Roditelji Himena su mu po jednoj verziji bili, Apolon i jedna od muza - Kaliopa, Uranija ili Terpsihora, a po drugoj verziji on je bio sin Dionisa i boginje Afrodite.[2][3][4][5][6] I pored toga što mu se nije sa sigurnošću znalo pravo porijeklo, ljudi su ga poštovali, a osobito mladi ljubavnici i supružnici. Nije mogla proći ni jedna svadba, a da se nije otpjevala pjesma njemu u čast. Njegovo je ime označavalo svadbu i svadbenu pjesmu.

Himen nije bio bog, već siromašan mladić[7] iz Atine koji se zaljubio u lijepu i bogatu djevojku, a kada su mu njeni roditelji zabranili da je viđa, on se preobukao u žensku odjeću i tako je pratio na svečanostima u čast božice Demetre. Na putu ka Demetrin hramu, kod Eleuzine, skupinu su presreli gusari i oteli sve djevojke. Sa djevojkama je i otet preobučeni Himen, a gusari su djevojke odveli na jedno daleko otok.

Slaveći uspješnu otmicu, gusari[8] su priredili veliku gozbu na kojoj su se svi dosta napili. Himen je to iskoristio, dokopao se mača i ubio sve pijane gusare. Sakupivši sve djevojke, Himen se vratio u Atinu, i objavio svima da će pustiti svaku djevojku pod uvjetom da izabranicu svog srca dobije za ženu. Roditelji djevojke nisu pristali, ali su ih uvjerili roditelji ostalih djevojaka, pa su i oni napokon pristali.

Himen je zbog svega bio toliko sretan, živio je u vrlo skladnom braku, tako da su se počele pjevati pjesme o njegovom sretnom i lijepom braku.

Nakon nekog vremena, saznavši za sve što se dogodilo, božica Afrodita je primila Himena i njegovu ženu kod sebe, a zamolila je Zeusa da Himena uzvisi do boga.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Greek & Roman Mythology - Tools". www2.classics.upenn.edu. Pristupljeno 14. 7. 2023.
  2. ^ Nonnus, Dionysiaca 33.67
  3. ^ Vatican Scholiast on Euripides' Rhesus, 895 (ed. Dindorf)
  4. ^ Scholiast on Pindar's Pythian Odes 4.313
  5. ^ Alciphron, Epistles 1.13.3
  6. ^ Tzetzes. Chiliades 8.599
  7. ^ "The Myth of Hymen, the Greek God of Marriage". Exploring your mind (jezik: engleski). 19. 9. 2020. Pristupljeno 14. 7. 2023.
  8. ^ "Hymen | Virginity, Marriage & Sacrifice | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 7. 2023.

Literatura[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Himen (mitologija) koji govori o mitologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.