Okean (mitologija)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Okean, Fontana di Trevi, Rim

Okean (grč. Ὠκεανός, Okeanos) bog je mora i voda u grčkoj mitologiji. Po Okeanu je ime dobilo veliko more - okean.

Opis i mitovi[uredi | uredi izvor]

Okean je personifikacija okeana. Roditelji su mu Uran i Geja. Snažan je i muževan muškarac duge brade s rogovima, a donji dio tijela mu je u obličju zmije. Izvorno je bio personifikacija svih slanih voda, uključujući Sredozemlje i Atlantski okean. No, kako se geografija razvijala, Okean je počeo predstavljati nepoznata mora i vode, ponajviše Atlantskog okeana, a Posejdon je postao vladar Sredozemlja. Okeanova je družica njegova sestra Tetija, a postali su roditelji okeanskim nimfama - Okeanidama kojih ima 3000, a također i svim rijekama, fontanama i jezerima svijeta. U Titanomahiji Okean se, zajedno sa Prometejem i Temidom, povukao iz sukoba. Prema mnogim izvorima, Okean također nije bio na Kronovoj strani u njegovu svrgavanju oca Urana. Okean je i velika voda u koju zalaze nebeska tijela. On i njegova žena su odgojili Heru.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: