Giganti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Gigantomahija: Dioniz napada Giganta, atička vaza, 5. vijek p. n. e. Iako su Giganti divovi, na vazama se predstavljaju jednakima bogovima po veličini.

Giganti (grč. Γίγαντος, Gigantos) su divovi iz grčke mitologije, sinovi Geje, Majke Zemlje i Urana, boga neba. Najpoznatiji Giganti su bili: Alkionej (Ἀλκυονεύς), Atos (Ἄθως), Enkelad (Ἐγκέλαδος), Ehion (Ἐχίων), Klitije (Κλυτίος) i Palant (Πάλλας), a bilo ih je još mnogo.

Gigantomahija[uredi | uredi izvor]

Gigantomahija (γῐγαντομᾰχία) - primordijalni Giganti, mitološka bića velike snage, željeli su svrgnuti bogove, pa su poveli poznati "Rat Giganata" ili Gigantomahiju.

Nagovorila ih majka Geja jer nije mogla oprostiti unuku Zeusu svrgavanje Krona. Željeli su "osvetiti Titane" i doći navrh Olimpa slažući planine Tesalije, Peliona i Osu jednu navrh druge. Olimpski su bogovi pozvali Herakla jer im je proročanstvo reklo da će ih on pobijediti. Atena je otišla po Herakla koji im je pomogao. Geja je, čuvši to, nastojala sinovima pronaći biljku koja bi ih štitila od ljudskoga oružja, ali je nije uspjela pronaći jer je Zeus zabranio Eji (Zori), Heliju - bogu Sunca i božici Mjeseca Seleni da svijet obasjaju svojim svjetlom, a sam je počupao i uništio svaku takvu biljku.

Heraklo je prvo ranio najjačeg Giganta Alkioneja otrovnom strijelom, a smrtni mu je udarac zadao bacivši ga preko granice Palene, jer Heraklo je znao da je u rodnoj zemlji taj Gigant besmrtan. Potom je na Klitija bacio planinu užarenog željeza; ti su uspjesi motivirali ostale bogove. Atena je na Enkelada bacila otok Siciliju, a Posejdon je velikim komadom zemlje koji je otkinuo od otoka Koza sravnio u more Polibota (koji se također spominje uz prvih šest giganta) te je tako nastao otok Nizir. Ostale je Gigante Zeus oborio munjama, a potom ih je Heraklo pobio dok su bili ošamućeni. Giganti su, kao i Titani, izgubili bitku, jer bogovi su već bili na vlasti kad je rat pokrenut.

Prema jednoj verziji, zatočeni su u Nigdjesvijetu ili podzemlju, a prema drugoj bogovi su ih pokopali ispod Zemlje gdje njihova komešanja uzrokuju erupcije vulkana i termalne aktivnosti. Čest su motiv na oslikanim vazama iz petog vijeka.

Jedan od Giganata je Olimp, po kojem je nazvana planina.

Enkelad se pojavljuje kao poseban div u mitologiji, jer je pokopan pod Etnom. I za njegovu braću Tifona i Briareja se tvrdilo da su pokopani pod Etnom, te se mislilo da dim potječe od daha Giganta. Ponekad se Titij smatra Gigantom, jer je div rođen iz Zemlje, a također je, kao i ostali Giganti pokopan u podzemlju. Kad su Giganti pobijeđeni, Geja je rodila Tifona i natjerala ga da napadne bogove, ali je i on pobijeđen, te Apolodor spominje da ga je Zeus pokopao pod Etnom.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]