Radamant

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Radamant ili Radamantis (grč. Ραδαμάνθυς, Radamánthys) bio je Zeusov i Europin sin, Minosov i Sarpedonov brat, a odgojio ga je Asterion. Jedan je od tri suca u Hadu, zajedno s Minosom i Eakom.

Mitologija[uredi | uredi izvor]

Prema legendi, vladao je Kretom prije Minosa te je donio zakone koje su i sami Spartanci preuzeli. Ljubomoran na njegovu slavu, Minos ga je protjerao iz zemlje nakon što je došao na vlast. Tamo je oženio Alkmenu, Heraklovu majku kojoj je umro muž Amfitrion.

Platon u svojem djelu Gorgija govori da je Radamantis, zahvaljujući svojoj nepopustljivosti i čvrstini, postao je jedan od tri suca u Hadu i vladar Elizija. Sudio je svim Azijcima, Eak je sudio Europljanima, a Minos je imao odlučujući glas.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]