Alkmeon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Alkmeon iz Krotona (grč. Ἀλκμαίων, sredina 5. vijeka p.n.e.) bio je antički grčki filozof, teoretičar medicine i Pitagorin učenik.

Premda je većinom pisao o temama iz medicine, čini se da ipak nije bio ljekar, nego prvenstveno teoretičar koji se bavio filozofijom nauke. Najznačajniji je zbog svojih istraživanja na polju ljudske anatomije, u okviru kojih je bio začetnik disekcije, a neki ga ispitivači smatraju prvim koji je identificirao Eustahijevu trubu i optički nerv. Također je prvi ukazao na mozak kao centralni organ čula. Alkemon je prvi razmatrao unutrašnje uzroke bolesti i postavio tezu da zdravlje predstavlja stanje ravnoteže između suprotstavljenih temperamenata, te da bolesti nastaju zbog problema u čovjekovom okruženju, nepravilne ishrane i životnih navika. Alkmeon smatra da je bolest analogna monarhiji, jer u čovjekovom tijelu remeti ravnotežu između suprotstavljenih elemenata koji ga čine. Ovu teoriju o suprotstavljenim elementima možda je pruzeo od pitagorejaca, ali nju nalazimo već kod Anaksimandra.

Alkmeon je napisao jedno prozno djelo, koje se tradicionalno naziva O prirodi (Περὶ φύσεως), u kome obrazlaže razlike između Bogova i ljudi: samo oni prvi posjeduju sigurno znanje, dok ljudi mogu samo nagađati i pretpostavljati. Za čovjeka je znanje prelaz sa onog što je vidljivo na ono što nije, a pošto taj prijelaz ne mora uvijek biti uspješan, čovjek nema nikakvih garancija za uspjeh. Za božanstva, međutim, nema razlike između onoga što je vidljivo i što nije. Prema Alkmeonu, čovjek se od životinja razlikuje po tome što ne posjeduje samo osjećaje, nego i razumijevanje koje usklađuje, obrađuje i povezuje obavještenja koja dobija čulima.

Alkmeon se bavio i astrologijom i meteorologijom. U Krotonu je u Alkmeonovu čast bio podignut spomenik, u obliku jedra, na kome je bio predstavljen zajedno sa svojim učiteljem Pitagorom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]