Parmenid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Parmenid

Parmenid (5.st. p. n. e.) je bio antički grčki filozof rođen u Eleji, grčkom gradu na jugu Italije. On je jedan od najznačajnijih predsokratovskih filozofa. On je govorio da je svakodnevno shvatanje realnosti fizičkog svijeta greška; i da je relanost svijeta Jedno Biće: nemjenjajuća i neuništiva cjelina. Biće je jedinstvena, puna materijalna lopta koje se ne kreće. Biće nije nastalo, niti će nestati. Ono oduvjek postoji i vječno je (metafizički materijalizam).

On je osnivač Elejske škole, u kojoj su, pored njega, bili i Zenon i Melisus.

Njegovo djelo "O prirodi" je preostalo samo u fragmentima i sastavljeno je od dva djela i predgovora. U dijelu knjige Put istine on govori o tome šta je realnost, a u Varljivom putu šta je iluzija. Govorio je da je kretanje nemoguće jer ono zahtjeva pomjeranje u prazninu, a prazninu je definisao kao ništavilo, što prema definiciji ne može postojati. Za njega sve što je mnoštveno, što je isprekidano ne postoji, to je privid- ne biće.

U gnoseologiji Parmenid je racionalista. Biće se jedino može shvatiti razumom. Čulima spoznajemo nebiće a to nije istina- to je privid.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]