Danaja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Danaju oplođuje Zeus kao zlatna kiša, beotijski ćup, 5. vijek p. n. e.

Danaja (grč. Δανάη, Danáê) u grčkoj mitologiji kći je Akrizija, kralja Arga, i Euridike (nevezane uz Orfejevu Euridiku), Perzejova majka. Katkad je se smatra osnivateljicom grada Ardeje u Laciju.

Etimologija[uredi | uredi izvor]

Danajino grčko ime znači "osušena".

Mitologija[uredi | uredi izvor]

John William Waterhouse: Danaja, ulje na platnu, 1892., izvornik ukraden

Akrizije je bio razočaran zbog neimanja muških nasljednika, stoga je pitao proročicu hoće li se to promijeniti. Ona mu je rekla da ide na Zemljin kraj gdje će ga ubiti dijete njegove kćeri. Danaja nije imala djece te ju je, da bi tako i ostala, zatvorio u brončani toranj ili pećinu, ovisno o izvorima. Ali, Zeus joj je došao u obličju zlatne kiše te je oplodio, a potom je ona rodila Perzeja.

Akrizije nije htio izazvati bijes bogova te nije ubio Perzeja, ali je bacio Danaju i njega u more u drvenoj kutiji. Posejdon je smirio more na Zeusov zahtjev, te su majka i sin preživjeli, a more ih je izbacilo na ostrvo Serifos. Tamo ih je primio Dikt, brat kralja Polidekta, koji je odgojio Perzeja.

Kada je Perzej ubio Meduzu i spasio Andromedu, ostvarilo se proročanstvo jer je na atletskim igrama zabunom diskom ili kopljem ubio oca, a prema drugoj verziji, bio je gnjevan na njega zbog toga što je pokušao ubiti Danaju i njega, te mu je pokazao Meduzinu glavu koja ga je skamenila.

Literatura[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]