Meduza (mitologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Meduza, brončana glava sa zmijama

Meduza je u grčkoj mitologiji vještica sa zmijama na glavi. Meduzino ime dolazi od riječi μεδομαι, medomai = "planirati", "dosjetiti se", "pronaći", a može značiti i da je ona "čuvarica" ili "zaštitnica".

Opis[uredi | uredi izvor]

Meduza je isprva bila lijepa nimfa sa plavom kosom. Njena kosa uzbudila je mnoge udvarače. Bila je Atenina svećenica te je u Ateninu hramu prinosila žrtve sa svojim sestrama - Stenom i Eurijalom, Gorgonama. Poslije je pretvorena u ružnu vješticu sa zmijama umjesto kose, sa krilima i pandžama, a lice joj je zvjersko. Svojim je pogledom Meduza okamenjivala. Poslije su je umjetnici prikazivali lijepom i užasnom. Starogčki oslikavatelji vaza su ju prikazivali čudovišnom.

Meduzine sestre - Gorgone

Preobrazba[uredi | uredi izvor]

Caravaggio: Meduza, sa zmijama na glavi

Meduza se jednom šetala uz obalu mora, gdje je primijetio bog mora Posejdon. Njena plava kosa ga je uzbudila pa se pretvorio u bika. Meduzi se svidio. Bik se ponovno pretvorio u Posejdona te su zajedno otišli u hram. Tamo su imali spolni odnos. Naišla je Atena i pretvorila Meduzu u vješticu. Postoje još dvije verzije o Meduzinoj preobrazbi. Meduza se hvalila da je ljepša od Atene (Apolodor) pa je ljubomorna Atena pretvorila u čudovište. U drugoj verziji, Meduza je rekla da je njena plava kosa ljepša od Atenine crne, pa se Atena naljutila. Atena je Meduzu i njene sestre pretvorila u vještice.

Meduzina smrt[uredi | uredi izvor]

Perzej je tražio Gorgone. Letio je pomoću Hermesovih sandala, bio je nevidljiv zbog Hadove kacige, a Atena mu je dala svoj štit. I Atena se htjela riješiti Meduze. Meduzine druge sestre su Greje, a Perzej je došao do njih i uputile su ga do Meduze. Došao je u Meduzinu pećinu i odrubio joj glavu. Gorgone su ga slijedile, ali je pobjegao. Glavom je skamenio Fineja i diva Atlanta. Pretvorio ga je u planinu Atlas u Africi, gdje drži nebo. Glavu je dao Ateni, koja je stavila glavu na svoj štit.

Meduzina djeca[uredi | uredi izvor]

Posejdon je oplodio Meduzu u hramu i iz njenog vrata rođeni su Pegaz i Hrisaor. Crveni koralji su nastali od Meduzine krvi, te zmije u Sahari.