Kult

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Kult ili sekta označava marginalnu grupu sa radikalno drugačijim shvaćanjem svijeta i načinom života od norme koja postoji u ostatku društva. Sekta kao riječ, se obično povezuje sa različitim vjerskim grupama ali se ponekad koristi i kao oznaka za političke grupacije.

U svakodnevnom govoru kult ima pogrdan odaziv i koristi se prvenstveno za omalovažavanje tuđih shvaćanja ili načina života. U stručnom govoru riječ nema negativan naboj i koristi se isključivo za grupe koje ispunjavaju gore navedene zahtjeve. Zbog ovoga neki smatraju da se prve kršćanske grupe u Palestini mogu smatrati kultovima zbog shvaćanja koje su odudarala od norme koja je postojala u ostatku društva. Na isti način se grupe muslimana za vrijeme progona poslanika Muhameda u Medini mogu smatrati sektama.

Historija[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Klasifikacija riječi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Kultovi[uredi | uredi izvor]

Smatra se da se sljedeće grupe mogu okarakterizirati kao sekte prema gore navedenoj klasifikaciji.

Kultovi u Bosni i Hercegovini[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.