Idi na sadržaj

Ksenofobija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ksenofobija označava nerazuman strah od onoga što doživljavamo kao strano ili nepoznato.[1][2] Izraz dolazi od grčkih riječi ξένος (ksenos), što znači "stranac" i φόβος (fobos), što znači "strah ".[3] Ksenofobija također može biti izložena i u obliku "nekritičkog veličanja druge kulture" gdje se dotičnoj kulturi pripisuje "nestvarna, stereotipna i egzotična kvaliteta".[4] Bečkom deklaracijom i programom djelovanja pozivaju se sve vlade da poduzmu hitne mjere kao i da razvijaju jake politike za sprječavanje i borbu protiv svih oblika i manifestacija rasizma, ksenofobije i srodnih oblika netolerancije a prema potrebi i donošenje odgovarajuće legislative, uključujući i kaznene mjere.[5]

Oblici[uredi | uredi izvor]

Postoje dva glavna oblika ksenofobije:

  • Prvi oblik se odnosi na grupu građana prisutnu u društvu a koja se po nekom kriteriju smatra izdvojenom grupom. Najčešće su to nedavni doseljenici, međutim ksenofobija može biti usmjerena i prema grupi koja je u društvu prisutna i stoljećima ili prema grupi koja je postala dijelom društva usljed osvajanja i teritorijalne ekspanzije. Ovaj oblik ksenofobije može izazvati ili potaknuti neprijateljske i nasilne reakcije kao što je masovno protjerivanje imigranata, ili dovesti do pogroma ili u drugim slučajevima i genocida.
  • Drugi oblik ksenofobije je prije svega kulturološki, a objekti fobije su kulturološki elementi koji se smatraju stranim. Sve kulture su podložne stranim utjecajima, ali kulturološka ksenofobija je vrlo često usmjerena, na primjer prema posuđenicama iz stranih jezika. Ovaj oblik ksenofobije rijetko izaziva nasilje prema ljudima ali može dovesti do političke kampanje za kulturnu ili jezičnu čistoću. Osim toga, zatvorena ksenofobna društva imaju tendenciju zatvorenosti za interakciju sa vanjskim svijetom što rezultira izolacionizmom, što dodatno doprinosi jačanju ksenofobije.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 25. 12. 2018. Pristupljeno 18. 7. 2014.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. ^ http://dictionary.reference.com/browse/xenophobia
  3. ^ Oxford Standard English Dictionary' (OED). Oxford Press, 2004, CDROM version.
  4. ^ Guido Bolaffi. Dictionary of race, ethnicity and culture. SAGE Publications Ltd., 2003. str. 332.
  5. ^ Vienna Declaration and Programme of Action, Part II para 20