Historija starog Egipta

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Egipat je iznjedrio veliku civilizaciju u historiji. Egipat je nastao u dolini Nila, par stotina godina nakon osnivanja države Sumeraca. Dok je Mezopotamija bila izložena invazijama, Egipat je bio stabilan i konzervativan. Dugo se nije mijenjao, odsječen pustinjom, ali su promjene polahko stizale.

Dar Nila[uredi | uredi izvor]

Grčki historičar Herodot je pravilno opisao Egipat kao dar Nila. Glavni gradovi su se pružali oko obala rijeke Nil. Nil se svako proljeće izlivao i ostavljao plodni mulj. Bilo je i više nego dovoljno hrane, zahvaljujući čemu je nastalo razvijeno društvo. Nil se završavao širokom, plodnom deltom. Egipatski vladar koji je prvi ujedinio Egipat zvao se Menes. On je bio kralj Gornjeg, odnosno Južnog Egipta. Egipat se prije njega dijelio na Gornji i Donji. Menes je osnovao prvu od trideset tri egipatske dinastije. Zadnja dinastija je nestala kada je Kleopatra izvršila samoubistvo, tridesete godine p. n. e. Historija Egipta je podijeljena na Staro, Srednje i Novo kraljevstvo. Era prve dinastije 3000-2600. p. n. e. je poznata kao arhaični period. Tada je faraon vec bio smatran bogom i gradile su se ogromne grobnice, poznate kao piramide.

Staro kraljevstvo[uredi | uredi izvor]

Tokom perioda Starog kraljevstva 2600-2150. p. n. e., Egipat je bio najstabilniji i okrenut zbivanjima unutar svojih granica. Uglavnom nije mario za druge zemlje. Započeto je intenzivno građenje piramida kao u Sakari. Najveća piramida je izgrađena za vrijeme kralja Keopsa. Pred kraj ovog perioda autoritet centralne vlasti je opao. Razbuktali su se sukobi i borbe.

Srednje kraljevstvo[uredi | uredi izvor]

Tokom Srednjeg kraljevstva 1950-1785. p. n. e. Egipat je ponovo ujedinjen i prijestolnica je prenešena u grad Tebu. U Dolini kraljeva su gradili velike grobnice i tako je postao kult te lokacije. Jaki faraoni su osvojili nove zemlje. Egiptu je pridodata Nubija na jugu.

Novo kraljevstvo[uredi | uredi izvor]

Novo kraljevstvo 1570-1075. p. n. e. je bila zadnja velika faza u historiji Egipta. Egipat je dodao svojim teritorijama Bliski Istok, umiješavši se u sukobe po prvi put. Vojska je poboljšana. Faraon se smatrao više ovozemaljskim osvajačem nego bogom. Osvojili su Palestinu i Siriju. Egipat je dostigao vrhunac za vrijeme cara Ramzesa III. Za ovo vrijeme pojavila se vjerska revolucija tokom koje je Egipat poštovao Sunce, a odbacio stare bogove. Egipat su iscrpili dugi ratovi i pojavila se kriza. Nametnule su se strane dinastije kao Libijci, Nubijci i Asirci. Egipat je propao. Za vrijeme vlasti Aleksandra Velikog Egipat je bio jako heleniziran. Aleksandrov general Ptolomej je osnovao novu dinastiju koja je propala kada je Rim zauzeo Egipat.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih za: