Velika Sfinga u Gizi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Glava Velike Sfinge u Gizi u Egiptu

Velika Sfinga u Gizi[1] je veliki kip poluljudske sfinge u Egiptu, na platou Gize na zapadnoj obali rijeke Nil, blizu suvremenog Kaira (29.975299° N 31.137496° E). To je jedna od najvećih statua napravljenih od jednog kamena na Zemlji, te se vjeruje da su je sagradili drevni Egipćani u 3. mileniju p. n. e.[2]

Kako su taj kip zvali drevni Egipćani nije poznato. Zapadno ime "Sfinga" je dobila u antici na osnovu legendarnog grčkog stvorenja s tijelom lava, glavom žene i krilima ptice, iako glava egipatske sfinge pripada muškarcu. Za drevni grčki izraz se vjeruje da bi mogao biti kvarenje drevnog egipatskog izraza Shesep-ankh. Ovo ime je bilo korišteno za sve kraljevske kipove u Četvrtoj dinastiji, iako je postalo specifično za Veliku Sfingu u Novom kraljevstvu. U srednjovjekovnim tekstovima je potvrđeno korištenje imena balhib i bilhaw za Sfingu, uključujući egipatskog historičara Maqrizija, koji sugeira koptsku konstrukciju, ali egipatski arapski naziv Abul-Hôl, što znači "Otac užasa", se češće koristi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "The Great Sphinx of Giza - Ancient History Encyclopedia". web.archive.org. 12. 6. 2018. Arhivirano s originala 12. 6. 2018. Pristupljeno 14. 11. 2023.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  2. ^ "The Great Sphinx of Giza|AERA". www.aeraweb.org (jezik: engleski). Pristupljeno 14. 11. 2023.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]