Svjetionik u Aleksandriji

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Svjetionik u Aleksandriji

Svjetionik u Aleksandriji, jedan od sedam svjetskih čuda, je napravljen između 300. i 280. godine p. n. e. na poluostrvu Farosu. Napravio ga je grčki arhitekta Sostrat. Bio je visok oko 130 metara, sagrađen na ulazu u aleksandrijsku luku. Radio je po sistemu rotirajućih ogledala, preko dana je rasprostranjivao svjetlost od sunčevih zraka, a preko noći uz pomoć baklje. Smatra se da je izgrađen po naredbi Ptolomeja II.Sedam svjetskih čuda

Artemidin hram u Efesu | Velika piramida u Gizi | Viseći vrtovi Babilona | Kolos s Rodosa
Mauzolej u Halikarnasu | Zeusov kip u Olimpiji | Svjetionik u AleksandrijiCorinthian capital.png Nedovršeni članak Svjetionik u Aleksandriji koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
Na Wikimedia Commonsu se nalazi još materijala vezanih za: