Artemidin hram u Efesu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Artemidin hram u Efesu

Artemidin hram u Efesu (grčki: Artemision) je bio grčki hram posvećen Artemisu a koji je bio završen oko 550. p. n. e. u Efesu (Ephesusu) (današnja Turska) u doba ahemenidske dinastije Perzijske imperije. Ne postoje ostaci originalnog hrama koji se smatra kao jedno od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta. Hram je bio projekat dug 120 godina koji je počeo Krez od Lidije.


Postoje različita vjerovanja o obliku i sadržaju hrama, ali najviše opisa dolazi of Plinija. Po Pliniju hram je bio 115 metara dugačak i 55 metara širok, te napravljen gotovo potpuno od mramora. Hram je sadržao 127 stubova jonskog reda svaki po 18 metara visine.

Hram je bio građen na močvarnom zemljištu. Prema jednoj staroj predaji, tlo je bilo tresetište, pa su graditelji u tlo dodavali drveni ugljen kako bi mu poboljšali nosivost. Kod iskapanja je otkrivena promijenjena boje zemlje, što je potvrdilo ta izviješća. Gradnja je trajala oko 120 godina (početak gradnje datira se u vrijeme oko 560. p. n. e.). Konstrukcija je bila krajnje teška, sastojala se od 127 bogato ukrašenih mramornih stupova koji su nosili teške poprečne grede. Dva metra visoka statua Artemis bila je izrađena od drveta vinove loze i obložena zlatom i srebrom. Krov je bio izrađen od cedrovine. Jedan od graditelja je bio Cheriphron.

Mjesto Hrama Artemisa u Ephesusu

356. p. n. e. ga je zapalio Herostrat. Htio je spaljivanjem jednog od sedam svjetskih čuda postati slavan i ući u historiju, što mu je i uspjelo. Te noći, kad je gorio Artemidin hram, rodio se prema predaji Aleksandar Veliki, koji je kasnije velikim financijskim sredstvima pomogao obnovu hrama. Obnovljeni hram razorili su Goti 262. p. n. e., a ono što je od njega ostalo, stanovnici su kasnije koristili kao građevinski materijal. Danas još samo jedan od stupova stoji u močvari.

Apostol Pavao je oko 55. posjetio Ephesos. U to je vrijeme još bio vrlo poštovan kult Artemide, i blagostanje grada je snažno ovisilo o mnoštvu posjetitelja ostataka hrama.


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Artemidin hram u Efesu koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.