Giza

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Giza (الجيزة)
Grad
Velika Sfinga u Gizi s Kefrenovom piramidom u pozadini.
Zastava
Grb
Država Egipat
Guvernorat Giza
Nadmorska visina 19 m
Površina 1,579,75 km2
Stanovništvo 3,628,062 (2012)
Gustoća 2,300/km2 /km2 
Osnovan 642 AD
Vremenska zona EET (UTC+2)
Pozivni broj (+20) 2
Veb-sajt: giza.gov.eg

Giza (arapski, الجيزة, transliterirano al-ǧīzah; na egipatskom arapskom dijalektu Kaira izgovoreno kao eg-Gīza; isto tako ponekad pisano kao Gizeh, Ghizeh, or Geezeh) je grad u Egiptu na zapadnoj obali rijeke Nil, nekih 20 km jugozapadno od centralnog Kaira a danas dio šire kairske metropole. Predstavlja sjedište Guvernatorata Al Jizah, smješteno na njegovom sjeveroistoku, u blizini granice.

Giza je najpoznatija po Visoravni Giza, odnosno kao lokacija nekih od najimpresivnijih drevnih spomenika na svijetu, uključujući grobni kompleks drevnih egipatskih faraona i hramova, koji se sastoji od Sfinge, Velike piramide te brojnih drugih piramida i hramova.

Giza je nekada bila prvobitni meridijan, referentna tačka za određivanje geografske dužine, vjerovatno na području Velike Piramide.

Historija[uredi | uredi izvor]

Najpoznatije arheološko nalazište Gize - Visoravan Gize - sadrži neke od najdomljivijih spomenika drevne egipatske historije. Nekada je prosperirao zahvaljujući Nilu koji je direktno plavio Visoravan Gizu, pa su Piramide u Gizi bile sagrađene tako da se s njih može vidjeti drevna egipatska prijestolnica Memfis, koja je u doba njihove izgradnje bila u blizini današnjeg Kaira.

Sam grad se dosta mijenjao kroz vrijeme. Promjene infrastrukture su zabilježene za vrijeme različitih režima koji su vladali Egiptom, uključujući britance u 19. i ranom 20. vijeku, koji su sagradili veliki broj cesta, ulica i zgrada u okolnom području. Često se pogrešno misli da je Giza ništa drugo do pustinjska oblast; međutim, Giza je postala središte kulture Egipta te je gusto naseljena, tako da u njoj postoje mnoge zgrade i gradske službe. Giza je zaprimila veliku pažnju zbog velikog broja drevnih egipatskih spomenika na Visoravni Giza, kao i hiljada posjetitelja i turista kroz godine. Zbog toga su u inftastrukturu Gize ulagali kako britanske vlasti prije egipatske revolucije, tako i savremena egipatska vlada s obzirom na njegovu turističku važnost.

Jedan od poznatih dijelova Gize je Alharam, koji je u prošlosti bio popularan zbog noćnih klubova. U Zamaleku živi egipatska srednja klasa, dok je nedavno Almohandeseen postao prenaseljen.

Pristup gradu[uredi | uredi izvor]

Međunarodni posjetitelji u Gizu, koja ima vlastiti guvernatorat koji graniči s Kairom, ovise o kairskom međunarodnom aerodromu, s obzirom da u samoj Gizi još nije sagrađen međunarodni aerodorom.

Nakon što dođu u Kairo, većina posjetitelja se koristi službenim izletima prilikom kojih ih do piramida vode službeni vodiči. U Gizu se također može doći preko sistema kairskog metroa, kao i taksijem, mada to stranim turistima zna činiti poteškoće.

Giza u popularnoj fikciji[uredi | uredi izvor]

Giza je također poznata kao nalazište u fiktivnom univerzumu Stargate SG-1. Interplanetarni transportni uređaj tamo pronađen je osnov zapleta istoimenog igranog filma i dvije televizijske serije.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]