Traktor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Moderni evropski traktor

Traktor je mobilna mašina za obradu zemlje.

Traktori predstavljaju univerzalne uređaje na koje se mogu priključiti različite mašine specijalne namjene, kao što su plugovi, drljače, kosačice, cisterne za navodjavanje i đubrenje, berbu krompira, berbu repe, šprice za iznošenje pesticida i sl.

Iako za mnoge poslove postoje specijalizovane mašine, traktor ostaje, zbog svoje univerzalnosti, prije svega mašina za manje farme. Traktori se dijele po njihovoj veličini i snazi. Najjači modeli dostižu oko 300 konjskih snaga. Osim za rad na polju, moderni traktori se koriste i za transport. Pri tome dostižu brzine i do 60 km/h, a postoje modeli čija je maksimalna brzina čak 80 km/h. Brzina traktora je ograničena njegovom konstrukcijom, naime velikim masama i točkovima kao i prije svega nedostatkom amortizera na zadnjoj osovini.

Na bosanskohercegovačkim prostorima su traktori teško ekonomski isplativi zbog malih parcela, tako da je to, pored visokih cijena modernih traktora, jedan od glavnih razloga zašto se u ovim krajevima pretežno upotrebljavaju mali traktori i motokultivatori.

Poznati prozvodjači traktora su: Fendt, John Deere, Steyer, NewHolland itd.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]