Kraljevina Srbija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kraljevina Srbija
Краљевина Србија
1882–1918.
Države prije:
Kneževina Srbija
Banat, Bačka i Baranja
Države poslije:
Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca
Zastava Grb
HimnaBože pravde
Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Beograd
Službeni jezik Srpski jezik
Državno uređenje Monarhija
Kralj
• 1882–1889.
Milan Obrenović
Zakonodavstvo  
Nezavisnost Od Osmanlijskog Carstva 
• Priznato
6. mart 1882. 
Valuta Srpski dinar
Vremenska zona UTC+1

Kraljevina Srbija bila je monarhija koja je postojala od 1882. do formiranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra 1918.

Historija[uredi | uredi izvor]

Godine 1804. u Orašcu je podignut Prvi srpski ustanak pod vodstvom Karađorđa Petrovića protiv Osmanske vladavine. Ustanak je ugušen 1813. Dana 15. februara 1815. podignut је Drugi srpski ustanak na čelu sa knezom Milošem Obrenovićem. Rezultati ovog ustanka vidljivi su 1830, kada Porta proglašava Srbiju vazalnom kneževinom. Prvi ustav Srbija je dobila 1835. Godine 1867. donesen je ferman o povlačenju turskih garnizona iz srpskih gradova. Nezavisnost Srbije priznata je na Berlinskom kongresu 1878. Knez Milan Obrenović postaje kralj Srbije 1882. Obrenovići i Karađorđevići naizmjenično su vladali u 19. stoljeću. Posljednji Obrenović, kralj Aleksandar, ubijen je zajedno s kraljicom Dragom 1903. Tada na vlast dolazi kralj Petar I. Karađorđević.

Srbija, Kraljevina Bugarska, Kraljevina Crna Gora i Kraljevina Grčka krenule su 1912. u Prvom balkanskom ratu u konačno oslobađanje od Osmanlijskog Carstva. Nakon rata Srbija nije uspjela ostvariti svoj cilj – izlazak na Jadransko more, preko sjeverne Albanije, a Bugarska je bila nezadovoljna podjelom Makedonije. To je uzrokovalo Drugi balkanski rat 1913, kada su Srbija, Grčka, Osmanlijsko Carstvo i Rumunija brzo pobijedile Bugarsku. Srbija je od Bugarske, kao ratnu odštetu dobila određenu zemlju na zapadu Bugarske.

Austro-Ugarska je bila uznemirena jačanjem Srbije, koja joj je remetila planove za prodor na istok. Nakon Sarajevskog atentata objavljuje rat Kraljevini Srbiji 28. jula 1914. Tada je počeo Prvi svjetski rat. Cerska i Kolubarska bitka bile su prve savezničke pobjede u Prvom svjetskom ratu. Povlačenje preko Albanije počelo je 1915. Tri godine kasnije probijen je Solunski front. Krajem novembra ujedinjenje s Kraljevinom Srbijom proglašavaju Baranja, Bačka, Banat, Srijem, Crna Gora i Bosna i Hercegovina u jedinstveno Kraljevstvo SHS. Država Slovenaca, Hrvata i Srba ujedinila se sa Srbijom odlukom Narodnog vijeća u Zagrebu 25. novembra 1918, ali bez pristanka Hrvatskog sabora.

Dana 1. decembra 1918. formirano je prvobitno Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]