Kraljevina Italija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Kraljevina Italija
1861 – 1946
Države prije:
Kraljevina Sardinija
Kraljevina Lombardija–Venecija
Ujedinjene provincije centralne Italije
Papska država
Osmansko Carstvo
Države poslije:
Republika Italija
SFRJ
Kraljevina Grčka
Albanija
Francuski protektorat Tunis
Zastava Grb
Uzrečica"FERT"
Himna"Marcia Reale d'Ordinanza"

Položaj na karti
Položaj na karti
Glavni grad Torino (1861-1864)
Firenca (1864–1871)
Rim (od 1871)
Službeni jezik Italijanski
Državno uređenje Monarhija
Kralj
• 1861–1878
Viktor Emanuel II
• 1878–1900
Umberto I
• 1900–1946
Viktor Emanuel III
Zakonodavstvo  
Površina
• Ukupno
 310.120 km2 (1936) km2
Valuta Lira

Kraljevina Italija (italijanski: Regno d'Italia) je bila država koja je nastala 1861. kada je kralj Sardinije Victor Emmanuel II proglasio Kraljevinu Italiju. Nastala je kao rezultat ujedinjenja Italije pod utjecajem Kraljevine Sardinije koja je legalni predhodnik novonastale države. Egzistirala je do 1946. kada je konstituisana republika.

Za vrijeme fašističkog razdoblja pod vodstvom Benita Mussolinija, fašisti su Kraljevinu Italiju često nazivali "Italijansko Carstvo" (Impero Italiano) ili "Novo Rimsko Carstvo' (Nuovo Impero Romano, latinski: Novum Imperium Romanum), iako ti nazivi nikada nisu postali službeni.

Dolaskom i jačanjem fašističkog režima kraljevina je postala saveznik Nacističke Njemačke u Drugom svjetskom ratu sve do 1943. Ostatak rata Italija se pridružila saveznicima, nakon što je sa vlasti premijera zbačen Mussolini i zabrane fašističke stranke. Mussolini i njegove pristalice su na sjeveru Italije osnovali tzv. Italijansku Socijalnu Republiku, koja je bila nacistička marionetska država i koja je nastavila borbu protiv savezničkih snaga sve do konačnog sloma te ideologije.

Teritorija[uredi | uredi izvor]

U sastavu Kraljevine Italije se nalazila cjelokupna današnja Italija.

Kraljevina je nakon ujedinjenja teritorijalno rasla. Trst i Trentino-Južni Tirol iako su danas u sastavu Italije, sve do 1919. nisu postali dio kraljevine. Versajskim i Saint-Germainskim sporazumom, kraljevini su ustupljene teritorije Gorice, Trst i Istre, kao i još neli manji dijelovi. Tokom Drugog svjetskog rata, nakon što je teritorij Kraljevine Jugoslavije podijeljen na interesne sfere fašističke Italije i nacističke Njemačke, u sastav kraljevine je ušla teritorija Slovenije i dijelovi Dalmacije. Poslije Drugog svjetskog rata uspostavljene su granice današnje Italije.

Pored ovog teritorija koji se nalazio u Evropi, Kraljevina Italija je imala nekoliko kolonija, protektorata i marionetskih država, kao što su: Eritreja, Somalija, Libija, Etiopija (koju je Italija okupirala 1936, a koju su poslije okupirale britanske snage tokom Drugog svjetskog rata), Albanija, Grčka (okupirana za vrijeme rata), Nezavisna Država Hrvatska (marionetska država fašističke Italije i nacističke Njemačke), Kosovo u Srbiji (okupirano za vrijeme rata), Crna Gora okupirana za vrijeme rata), te mala teritorija Kine od svega 46 hektara u Tianjinu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]