Berlinski kongres

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Crtež Berlinskog kongresa

Berlinski kongres je kongres koji je organizovao Otto von Bismarck 1878. godine da bi se izmjenio Sanstefanski sporazum. Pripadnici Berlinskog kongresa su predložili i ratificirali Berlinski sporazum.

Poslije pobjede nad Osmanskim carstvom, Rusija je krivotvorila izvorni sporazum da bi napravila veliko autonomno bugarsko područje pod vlasti Istanbula ali očito pod uticajem Moskve. Ostale velike sile, naročito Ujedinjeno Kraljevstvo, nisu mogli ovo da prihvate i smatrali su to prekršajem balansa moći. Na Berlinskom kongresu su bilu prisutni Ujedinjeno Kraljevstvo, Austro-Ugarska, Francuska, Njemačka, Italija, Rusija i Osmansko carstvo. Srbija i Crna Gora su na ovom kongresu dobile nezavisnost poslije viševjekovne okupacije dok je Bosna došla pod Austro-Ugarsku upravu.