Republika Prekmurje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Republika Prekmurje
29. maj - 6. juna 1919.
Države prije:
Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Austrougarska
Države poslije:
Kraljevina Mađarska Flag of Hungary.svg
Kraljevina SHS Flag of the State of Slovenes, Croats and Serbs.svg
Položaj na karti
Glavni grad Murska Sobota
Najveći grad  Murska Sobota
Službeni jezik slovenski, mađarski
Etničke grupe  Slovenci, Mađari
Državno uređenje
 -  1919 Vilmoš Tkalec

Republika Prekmurje ili Murska Republika (mađarski Vendvidéki Köztársaság, Mura Köztársaság, prekomurski Republika Slovenska okroglina, njemački: Murrepublik) je bila samoproglašena nepriznata država u Prekmurju. To je prostor uz rijeku Muru koji je pred Prvi svjetski rat pripadao Mađarskoj. Republiku je proglasio Vilmoš Tkalec 1919. godine.

1919. godine u Budimpešti komunisti i socijaldemokrati su proglasili Mađarsku sovjetsku republiku. U Prekmurju slovenski katolički i evangelistički svećenici nisu simpatizirali komunizam odnosno, nova komunistička vlast im je ulijevala strah. U Murskoj Soboti nekadanašnji školnik, kantor i vojnik, s prisnim prijateljem 29. maja proglasio je republiku "Republika Slovenska okroglina". Tkalec je prije rata radio u Črenšovcima, kod Lendave, a tad bio socijalistički ratni prodavač u Soboti. Slovenska okroglina ili Vendvidék je staro mađarsko ime za krajinu Mura i Raba. Danas je Vendvidék samo regija u Mađarskoj, gdje su Slovenci sedmi po broju stanovnika.

Međutim svećenici i prekmursko stanovništvo ga nije poduprlo, jer ta republika nije imala konkretni program. 6. juni Mađarska Crvena armija je umarširala u Prekmurje, i na kraju srpski i hrvatski vojnici su zauzeli to područje i srušili tu republiku. 1920. godine Jugoslavija je anektirala Prekmurje.

Tkalec je prvo pobjegao u Austriju. Od 1920. godine je živio i radio u Mađarskoj kao učitelj.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Literatura[uredi | uredi izvor]


Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]