Idi na sadržaj

Država Slovenaca, Hrvata i Srba

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Država SHS
Država Slovenaca Hrvata i Srba
1918-Unija sa Kraljevinom SHS
Prethodnice:
Austro-Ugarska
Nasljednice:
Kraljevstvo SHS
Zastava
Položaj na karti
Glavni grad Zagreb
Najveći grad Zagreb
Službeni jezik slovenski, hrvatski, srpski
Državno uređenje Ustavna monarhija, Personalna unija
Predsjednik
• 1918-Unija sa Kraljevinom SHS
Ante Pavelić
Zakonodavstvo  
Nezavisnost 29. oktobra 1918 
Valuta Jugoslavenska kruna

Država Slovenaca, Hrvata i Srba proglašena je 29. oktobra 1918. godine kada je Hrvatski sabor raskinuo sve državno-pravne veze s Bečom i Budimpeštom. Osnovana je Država Slovenaca, Hrvata i Srba, od zemalja na kojima su živjeli južnoslavenski narodi u Austro-Ugarskoj, sa Narodnim vijećem Slovenaca, Hrvata i Srba i sa vladom, kojoj se na čelu nalazio slovenski političar Anton Korošec, potpredsjednici Ante Pavelić i Svetozar Pribičević.

Historija[uredi | uredi izvor]

Kongresni trg u Ljubljani 29. oktobra 1918.

U maju 1917. godine u Carevinskom vijeću u Beču sastao se Jugoslavenski klub zastupnika i tzv. Majskom deklaracijom tražio ujedinjenje svih zemalja Austro-Ugarske u kojima žive Slovenci, Hrvati i Srbi

...u jedno samostalno od svakoga gospodstva tuđih naroda slobodno i na demokratskoj podlozi osnovano državno tijelo, pod žezlom habsburško-lotarinške dinastije.[nedostaje referenca]

Država u toku svog kratkog postojanja nije uspjela dobiti diplomatsko priznanje. Već 1. decembra 1918. godine, Narodno vijeće je odlučilo da se Država SHS ujedini sa Kraljevinom Srbijom (koja je također uključivala i teritoriju bivše Kraljevine Crne Gore), da bi formirale Kraljevstvo Srba Hrvata i Slovenaca.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Država Slovenaca, Hrvata i Srba koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.