Miloš Obrenović

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Slika је rаd austrijskog slikara Morica M. Dafingera. Naslikana је оkо 1848. gidine i nalazi se u Narodnom muzeju u Beogradu.

Miloš Obrenović (srpski: Милош Обреновић; rođen kao Miloš Teodorović; 18. mart 1780. - 26. septembar 1860.) je bio knez Srbije od 1815. do 1839. godine i ponovo od 1858. do 1860. godine. Sudjelovao je u Prvom srpskom ustanku, predvodio srbe u Drugom srpskom ustanku i osnovao dinastiju Obrenović. Za vrijeme njegove vladavine Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Osmanlijskog carstva. Knez Miloš je vladao autokratski neprestano odbijajući da dijeli vlast. Tokom vladavine bio je najbogatiji čovjek u Srbiji i jedan od najbogatijih ljudi na Balkanu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Miloš Obrenović je bio sin Višnje Urošević i Mihajla Teodorovića, siromašnog seljaka iz Užičke nahije. Rođen je u selu Gornja Dobrinja kod Požege. Miloševi roditelji Mihajlo i Višnja su prije stupanja u brak imali već zasnovane porodice. Mihajlo je prije Višnje bio u braku sa Gordanom sa kojom je imao tri sina, a Višnja je u prvom braku bila udata za Martina Obrenovića iz sela Brusnice sa kojim je imala sinove Jakova (1767. - 1817.) i Milana (1770. - 1810.) i kćerku Stanu. Mihajlo i Višnja su osim Miloša imali još dva sina; Jovana (1786. - 1850.) i Jevrema (1790. - 1856.). U svojoj mladosti, Miloš je bio sluga porodici Aksentija Ječmenice, bogatog trgovca stokom sa Zlatibora. Godine 1805. Oženio se Ljubicom Vukomanović (1785. - 1843.). Sa njom je imao osmoro djece:  Petra, Petriju, Savku, Milana, Mihaila, Mariju, Todora i Gabriela.

Srpski ustanak i autonomija[uredi | uredi izvor]

Kada je izbio Prvi srpski ustanak 1804. godine, Milan Obrenović je bio jedan od pokretača i vođa narodnog ustanka. Uz brata Milana, Miloš je učestvovao u brojnim bojevima i upravnim i sudskim poslovima. Miloš 1805. godine dobija od Karađorđa vojvodski čin. Tokom borbi za Užice 1807. godine, pod zidinama tvrđave u napadu na jedan šanac, vojvoda Miloš je bio teško ranjen u grudi. Iako ga je većina otpisala, nakon dvanaest sedmica se oporavio. Pred kraj godine, Milan Obrenović se tokom boravka u Bukureštu, kod glavnog zapovjednika ruske vojske, iznenada razbolio i nakon nekoliko dana umro. Nakon smrti polubrata, Miloš uzima prezime Obrenović.