Aleksandar Karađorđević (knez)

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Gnome-emblem-important.svg Na ovoj stranici konstatovane su greške u izvornom kodu koje možda dovode do nepoželjnih rezultata.
Ispravite ove greške i zatim uklonite ovaj šablon. Ako ne znate kako ispraviti ove greške, onda se obratite na čaršiji za pomoć.
Aleksandar Karađorđević (knez)
Aleksandar Karađorđević (knez)

Knez Aleksandar Karađorđević (11. oktobar 1806 - 3. maj 1885) je bio knez Srbije iz dinastije Karađorđević.

Bio je sin Đorđa Petrovića Karađorđa i Jelene Jovanović. Rođen je u Topoli 11. oktobra 1806. godine. Oženio se 1830. godine Persidom Nenadović, kćerkom vojvode Jevrema Nenadovića. Imali su devetoro djece, od kojih su tri sina - Aleksij, Svetozar i Andrej - umrli u djetinjstvu.

Nakon uvođenja turskog ustava u Srbiju, te abdikacije kneževa Miloša Obrenovića i Mihaila Obrenovića 1842. godine, Aleksandar je došao na vlast. Ispravnost njegovog izbora osporile su Rusija i Osmanlijsko carstvo, tražeći da se glasanje ponovi. Glasanje je ponovljeno i gotovo svi poslanici su izabrali ponovo Aleksandra.

Aleksandar se prihvatio teške dužnosti, ali je bio čovjek sa velikim iskustvom i duboko upućen u međunarodnu politiku. Imao je snažnu podršku takozvanih "ustavobranitelja". Tako su nazvani jer su se zalagali za duboko poštovanje ustava, koji su za Srbiju napravile Rusija i Osmanlijsko carstvo.

Za vrijeme vladavine kneza Aleksandra napravljene su brojne reforme. Zaostala Srbija je modernizovana po evropskim standardima; doneseni su zakoni o građanskoj imovini, izgrađena je sudska mreža i škole. U ovo doba formirana je i prva srpska stajaća vojska, koja postaje važan elemenat u državi. Aleksandar je došao u veliki sukob sa članovima Sovjeta, pa je protjeran 1858. godine. Na prijestolje Srbije, po drugi put, dolazi Mihailo Obrenović.

Aleksandar je umro u Temišvaru, 3. maja 1885. godine.