Svemirska stanica

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Računarski generirana slika dovršene Međunarodne svemirske stanice

Svemirska stanica je umjetna struktura sagrađena sa svrhom da omogući ljudima život u vanjskom svemiru. Dosada su sagrađene samo stanice za nisku Zemljinu orbitu (LEO), poznate pod nazivom orbitalne stanice. Svemirska stanica se razlikuje od ostalih svemirskih letjelica sa ljudskom posadom po tome što nema pogon ili opremu za slijetanje — umjesto toga, ostale letjelice se koriste za transport u i iz stanice. Svemirske stanice su napravljene u svrhu srednjoročnog boravka u orbiti, u periodima koji se odnose na sedmice, mjesece ili čak godine.

Svemirske stanice se koriste kako bi se proučavali efekti dugotrajnog boravka u svemiru na ljudsko tijelo, isto kao i platforme za naučna istraživanja koja se mogu obavljati jedino u svemiru. Od zlosretne misije Sojuz 11 na Saljut 1, svi rekordi u boravku ljudskih posada u svemiru su napravljeni na svemirskim stanicama. Rekord od 437,7 dana je postavljen od strane Valerija Poljakova na svemirskoj stanici Mir od 1994 do 1995. Do godine 2006, tri astronauta su dovršila misije koje su trajale preko godinu dana, svi na Miru.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]