Eksergija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Eksergija nekog sistema, u termodinamici, predstavlja maksimalni korisni rad otvorenog sistema koji se može postići tokom procesa koji taj sistem dovodi u ravnotežu s nekim toplotnim spremnikom. Kada je okolina toplotni spremnik, eksergija predstavlja potencijal sistema da vrši promjene dok postiže ravnotežu sa svojom okolinom. Općenito, eksergija je dio energije koji je raspoloživ za upotrebu. Kada sistem postigne ravnotežu sa okolinom, eksergija je nula.

U energetici postoji još jedna definicija eksergije i energije. Eksergija je dio energije koja se u potpunosti može pretvoriti iz jednog oblika u drugi oblik. Primjeri eksergije su električna struja i mehanički rad.

Anergija je dio energije koji se nikako ne može pretvoriti ni u jedan drugi oblik i kao takva je beskorisna. Uništeni dio eksergije se naziva anergija.

U procesu proizvodnje električne energije, ili nekog drugog oblika eksergije, nužno se oslobađa energija koja se nema gdje drugo odvesti, nego u okolinu. To znači da bilo koja elektrana nužno toplotno opterećuje okolinu, obično dvije trećine od ukupne energije odlazi u okolinu.

U skladu s prvim zakonom termodinamike, energija se ne može uništiti u procesima, već se transformira iz jednog oblika u drugi. Za razliku od nje, eksergija se može uništiti i to se dešava uvijek u procesima koji uključuju temperaturne promjene. Uništenje eksergije je proporcionalno povećanju entropije u sistemu. U izotermnom procesu ne dolazi do nastanka anergije. Eksergija nekog sistema se može prikazati slijedećim izrazom:

gdje:

  • Ex predstavlja eksergiju sistema
  • E je energija sistema
  • Ta je temperatura referentne okoline u kelvinima
  • S je entropija sistema.

Dakle, drugi član desne strane jednačine je anergija.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]