Protisti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Protisti
Različiti protisti
Različiti protisti
Sistematika
Domena Eukarya
Carstvo Protista
Haeckel, 1866.
Koljena

Protisti (latinski: Protista) su heterogeno carstvo unutar domene Eukariota. Među protiste, pripadaju oni organizmi, koji nisu životinje, biljke ni gljive. Razvili su se iz Prokariota. Mogu formirati kolonije ili živjeti zasebno. Oni se međusobno dosta razlikuju u pogledu morfologije, načina života, ishrane i razmnožavanja. Pojedini predstavnici poseduju neke karakteristike biljnih ili životinjskih organizama, ili karakteristike obje ove grupe.

Protisti žive u gotovo svim sredinama koje sadrže vodu. Mnogi protisti, kao što su alge, posjeduju mogućnost fotosinteze. Pojedini protisti kao oni iz Kinetoplastida i Apicomplexa su odgovorni za značajan broj ljudskih bolesti kao što su malarija i bolest spavanja.


P biology.svg Nedovršeni članak Protisti koji govori o biologiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.