Ludwig Boltzmann

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Ludwig Boltzmann
Example alt text
austrijski fizičar
Rođenje

20. februar 1844.

Beč, Austro-Ugarska
Smrt

5. septembar 1906.

Trst, Austro-Ugarska

Ludwig Boltzmann (Beč, 20. februar 1844. - Duino kod Trsta, 5. septembar 1906.), austrijski fizičar

Jedan je od najvažnijih osnivača statističke mehanike. Bio je odlučni pristaša atomistike. Potaknut mišlju i uvjerenjem da se zakoni ponašanja termodinamičkih, makroskopskih, sistema mogu izvesti iz pretpostavke o postojanju atoma, od kojih je sistem sastavljen i koji se kreću po zakonima Newtonove mehanike. Svoj teorijski rad na području fizike Boltzmann je uobličio spajanjem mehaničkih zakona i teorije vjerovatnoće. Rezultat toga je Boltzmannova podjela koja opisuje podjelu atoma po energijama zavisno od temperature sistema.

Vjerojatnoća da ćemo u sistemu temperature T naći određen broj atoma energije E proporcionalna je s funkcijom

e^{-\frac{E}{kT}}

gdje je k Boltzmannova konstanta.

Boltzmann je unaprijedio kinetičku teoriju plinova, a njegov krunski rezultat je statističko tumačenje entropije, po kom je entropija mjera neuređenosti sistema i proporcionalna je logaritmu broja svih mogućih mikroskopskih stanja koja su u skladu s jednim jedinim makroskopskim stanjem sistema. Na taj način entropija je, osim svoje fenomenoložke termodinamičke zasnovanosti, dobila i mikroskopsko statističko tumačenje, a time je otvoren put za proučavanje drugog zakona termodinamike u sklopu statističke fizike i Newtonove mehanike. Svojim eksperimentima i teorijskim razmatranjima Boltzmann je podupro i Maxwellovu teoriju elektromagnetizma.

U 62 godini života izvršio je samoubistvo.

Linkovi i reference[uredi | uredi izvor]