Joseph John Thomson

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Joseph John Thomson
Example alt text
Britanski fizičar
Rođenje

18. decembar 1856.

Manchester, Ujedinjeno Kraljevstvo
Smrt

30. august 1940.

Cambridge, Ujedinjeno Kraljevstvo

Sir Joseph John Thomson (Cheetham Hill, Manchester, 18. decembar 1856. - Cambridge, 30. august 1940.), britanski fizičar

Istaknuo se po otkrićima iz područja elektrovodljivosti plinova. Mjereći odnos mase i naboja čestica otkrio je da čestice u katodnim zrakama imaju i hiljadu puta manju masu od bilo kojeg poznatog atoma. Razradio je i teoriju kretanja nabijenih čestica u električnom i magnetskom polju i primijenio je za separiranje različitih vrsta čestica iz smjese plinova kod kanalnih zraka.

Dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1906. godine kao priznanja za velike zasluge u teoretskim i eksperimentalnim otkrićima o prolaženju elektriciteta kroz razrijeđene plinove. Bio je predsjednik "Kraljevske akademije nauka" u Londonu od 1915. do 1920. Zanimljivo je pridodati da mu je jedini sin George također dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1937. za eksperimentalno otkriće difrakcije elektrona u kristalima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]