William Crookes

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sir William Crookes
Sir William Crookes.jpg
Rođenje17. juni 1832.
London
Smrt4. april 1919(1919-04-04) (86 godina)
London
NarodnostBritanac
Poljefizikalna hemija
Utjecao/-la naJ.K.F Zöllner
Poznat(a) pootkriće talija
Istaknute nagradeKraljevska medalja (1875)
Davyjeva medalja (1888)
Albertova medalja (1899)
Copleyeva medalja (1904)
medalja Elliotta Cressona (1912)

Sir William Crookes bio je britanski fizičar, hemičar, naučni žurnalist i parapsiholog. Crookes je poznat po tome što je uspio vizuelno prikazati katodne zrake, postavio i otkrio osnove luminiscencije i izotopa te razvio metode za dokazivanje radioaktivnog zračenja. Osim toga, otkrio je hemijski element talij i izotop torija 234Th.

Biografija[uredi | uredi izvor]

William Crookes je bio najstariji sin Josepha Crookesa i njegove druge žene. Otac mu je bio veoma bogat krojač. Nakon osnovne škole, William je upisao "Kraljevski koledž hemije", gdje ga je, između ostalih, podučavao i August Wilhelm von Hofmann. Kao 19-togodišnjak, Crookes je postao i Hofmannov asistent. Godinu ranije, pri eksperimentima sa selen-cijanidom pronašao je neki nepoznati ostatak, za koji će kasnije dokazati da je novi hemijski element, talij. Godine 1854. Crookes je postao meteorolog u opservatoriju Ratcliffe u Oxfordu a iste godine i profesor hemije u Chesteru.

Oženio je Ellen Humphrey 1856. a godinu kasnije postao je sekretar Fotografskog društva u Londonu. Osim svog zanimanja kao naučnik, William Crookes se također bavio i novinarstvom. Godine 1859. osnovao je časopis "Chemical News", čiji je bio i izdavač dugi niz godina. U narednom periodu bavio se elektronskim cijevima i emisijom svjetlosti u njima, te se bavio istraživanjem elemenata rijetkih zemalja, koje je pokušavao hemijski odvojiti. Pored ovog, Crookes se oko 1900. počeo baviti proučavanjem radioaktivnosti. Ispitivao je materijale poput uranija te se bavio supstancama koji su mu omogućavali dokazivanje radioaktivnosti. Godine 1900. otkrio je izotop torija 234Th. Time je dao prve naznake da radioaktivnost sadrži i pretvaranje jednog elementa u drugi.

U toku svog naučnog rada Crookes je dobio mnogo nagrada i priznanja. Tako je 1863. postao član Kraljevskog društva a 1897. u Londonu proglašen je vitezom. Godine 1910. dobio je orden zasluga Britanskog carstva. Osim za nauku, zanimao ga je i spiritizam. Eksperimentirao je sa brojnim parapsiholozima, između ostalih i sa Daniel Dunglas Homeom. Crookes je bio i član teosofskog društva i objavljivao je neke članke u teosofskom časopisu Sphinx. Od 1896. do 1897. bio je i predsjednik Društva za psihičko istraživanje.

Radovi[uredi | uredi izvor]