Radioaktivnost

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Simbol radioaktivnosti

1896. godine je Henri Bekerel (Henri Becquerel), francuski fizičar, radio na spojevima koja sadrže element uranij. Na njegovo iznenađenje, otkrio je da na fotografskoj ploči, koja treba da štiti od svjetlosti, ostaju neki magloviti tragovi, kada se ovi uranijevi spojevi nalaze u blizini ploče, čak i kad je ona uvijena u crni prekrivač. Ova zamagljenje su nagovještavala da neka vrsta zračenja prolazi kroz ploču. Nekoliko materijala različitih od uranija su, također, emitirali ove prodorne zrake. Materijali koji emitiraju ovu vrstu radijacije su označeni kao radioaktivni i prolaze kroz fazu koja se zove radioaktivno raspadanje.

1899. Ernest Ruterford (Ernest Rutherford) je otkrio da uranijevi spojevi proizvode tri različite vrste radijacije. Odvojio je radijacije prema njihovim prodornim sposobnostima i nazvao ih prema prva tri slova grčkog alfabeta: alfa, beta i gama radijacija.

A-zračenje se može zaustaviti listom papira. Ruterford je kasnije pokazao da je alfa-čestica, u stvari, jezgra atoma helija, 4He.

Beta čestice su kasnije identificirane kao elektroni velikih brzina. Šest milimetara aluminija je potrebno da bi se zaustavila većina beta-čestica. Nekoliko milimetara olova je potrebno da bi se zaustavile gama-zrake, za koje je utvrđeno da su fotoni, velike energije.

Alfa-čestice i gama-zrake se emitiraju sa specifičnom energijom koja zavisi od radioaktivnosti izotopa. Beta-čestice, međutim, se emitiraju zajedno sa neprekidnom energijom, od 0 do maksimalne, koju odobrava određeni izotop.


Radiometrijske jedinice SI sistema
Količina Jedinica Dimenzija Napomena
Ime Simbol[1] Ime Simbol Simbol
Energija zračenja Qe[nb 1] Džul J ML2T−2 Energija elektromagnetne radijacije
Gustoća energije zračenja we Džul/m3 J/m3 ML−1T−2 Energija zračenja po jedinici zapremine
Protok zračenja Φe[nb 1] watt W ili J/s ML2T−3 Emitirana energija zračenja, reflektirana, prenesena ili primljena, po jedinici vremana. Ponekad se naziva i „snaga zračenja“
Spektarski protok Φe,ν[nb 2]
or
Φe,λ[nb 3]
watt/hertz
ili
watt/m
W/Hz
ili
W/m
ML2T−2
ili
MLT−3
Protok zračenja po jedinici frekvencije ili talasne dužine. Ovo drugo mjeri se obično u W⋅sr−1⋅m−2⋅nm−1.
Intenzitet zračenja Ie,Ω[nb 4] watt po steradijanu W/sr ML2T−3 Emitirani protok zračenja koji je reflektiran, prenesen ili primljen, po jedinici punog ugla. To je „usmjerena“ količina
Spektarski intenzitet Ie,Ω,ν[nb 2]
or
Ie,Ω,λ[nb 3]
watt po steradijan/ hertzu
ili
watt/steradijan po metru
W⋅sr−1⋅Hz−1
ili
W⋅sr−1⋅m−1
ML2T−2
ili
MLT−3
Intenzitet zračenja po jedinici frekvencije ili talasne dužine. Ovaj drugi mjeri se obično u W⋅sr−1⋅m−2⋅nm−1. To je usmjerena količina.
Zračenje Le,Ω[nb 4] watt/steradijan po m2 W⋅sr−1⋅m−2 MT−3 Protok zračenja, emitiran, reflektiran prenesen ili primljen preko površine, po jedinici punog ugla, po jedinici projiciranog područja. To je usmjerena količina, koja se ponekad zbunjujuće naziva "intenzitet.
Spektarsko zračenje Le,Ω,ν[nb 2]
or
Le,Ω,λ[nb 3]
watt/steradijan po m2po hertzu
ili
watt/steradian m2po metru
W⋅sr−1⋅m−2⋅Hz−1
ili
W⋅sr−1⋅m−3
MT−2
ili
ML−1T−3
Zračenje površine po jedinici frekvencije ili talasne dužine. Ovo drugo mjeri se oboično u W⋅sr−1⋅m−2⋅nm−1. To je usmjerena količina, koja se ponekad zbunjujuće označava kao "spektarski intenzitet".
Radijacija
Gustoća protoka
Ee[nb 1] watt/m2 W/m2 MT−3 Protok radijacije koji je primljen preko površine po jedinici površine. Ponekad se zbunjujuće označava kao "intenzitet".
Spektarska radijacija
Gustoća spektarskog protoka
Ee,ν[nb 2]
or
Ee,λ[nb 3]
watt/ m2po hertzu
ili
watt po kvadratnom metru
W⋅m−2⋅Hz−1
ili
W/m3
MT−2
ili
ML−1T−3
Radijacija površine po jedinici frekvencije ili talasne dužine. Ponekad se zbunjujuće označava kao "spektarski intenzitet". Ne-SI jedinice gustoće spektarskog proztoka uključuju Jansky = 10−26 W⋅m−2⋅Hz−1 i solarnu jedinicu protoka (1SFU = 10−22 W⋅m−2⋅Hz−1=104Jy).
Radioaktivnost Je[nb 1] watt/m2 W/m2 MT−3 Protok napuštajućeg zračenja (emitiranog, reflektiranog i transnitiranog ) preko površine, po jedinici područja. Ponekad se zbunjujuće označava kao "intenzitet".
Spektarska radioaktivnost Je,ν[nb 2]
or
Je,λ[nb 3]
watt/m2 po hertzu
ili
watt po kvadratnom metru po metru
W⋅m−2⋅Hz−1
ili
W/m3
MT−2
ili
ML−1T−3
Radioaktivnost površine po jedinici frekvencije ili talasne dužine; ova se obično mjeri u W⋅m−2⋅nm−1. Ponekad se zbunjuk+juće označava kao "spektarski intenzitet".
Isijavanje zračenja Me[nb 1] watt po kvadratnom metru W/m2 MT−3 Protok zračenja emitiranog sa površine po jedinici područja. To je emitirana komponenta isijavanje. "Zračenje isijavanja" je stari termin količinu. Ponekad se zbunjujuće označava kao "intenzitet".
Spektarsko isijavanje Me,ν[nb 2]
or
Me,λ[nb 3]
watt po kvadratnom metru, po hertzu
ili
watt po kvadratnom metru, po metru
W⋅m−2⋅Hz−1
ili
W/m3
MT−2
ili
ML−1T−3
Zračenje isijavanjas površine po jedinicifrekvencije ili talasne dužine. Ovo drugo mjeri se obično u W⋅m−2⋅nm−1. "Spektarsko isijavanje" je stari termin za koločinu. Ponekad se zbunjujuće označava kao "spektarski intenzitet".
Izloženost zračenju He Džul po kvadratnom metru J/m2 MT−2 Energija zračenja primljena preko površina po jedinici područja ili ekvivalentno ozračenosti površine integrirane tokom vremana radijacije. Ponekad se označava kao "protok zračenja".
Spektarska izloženost He,ν[nb 2]
ili
He,λ[nb 3]
Džul po kvadratnom metru, po hertzu
ili
džul po kvadratnom metru, po metru
J⋅m−2⋅Hz−1
ili
J/m3
MT−1
ili
ML−1T−2
Izloženost zračenju površine po jedinici frekvencije ili talasne dužine. Dužina se obično mjeri u J⋅m−2⋅nm−1. Ponekad se označava kao "spektarski protok".
Hemisferna emisija ε 1 Isijavanje zračenja površine, podijeljena sa vrijednošću za crno tijelo na istoj temperaturi kao i površina
Spektarska hemisferna emisija εν
or
ελ
1 Spektarsko isijavanje površine, podijeljeno vrijednošću za crno tijelo na istoj temperaturi kao i površina
Usmjerena emisija εΩ 1 Zračenje emitirano sa površine, podijeljeno vrijednošću za crno tijelo na istoj temperaturi kao i površina
Spektarska usmjerena emisija εΩ,ν
ili
εΩ,λ
1 Spektarsko zračenje emitirano sa površine, podijeljeno vrijednošću za crno tijelo na istoj temperaturi kao i površina
Hemisferna apsorpcijs A 1 Protok zračenja apsorbiran povržinom, podijeljen primljenim preko površine. Ne treba se miješati sa zbunjujućim terminom "apsorpcija".
Spektarska hemisferna apsorpcija Aν
ili
Aλ
1 Spektarski perotok apsorbiran površinom, podijeljen primljenim preko te površine. Može biti zbunjujuće sa terminom "spektarska apsorpcija".
Usmjerena apsorpcija AΩ 1 Zračenje apsorbirano površinom, podijeljeno zračenjem na površinu. Ne treba miješati sa "apsorpcijom".
Spektarska usmjerena apsorpcija AΩ,ν
ili
AΩ,λ
1 Spektarsko zračenje apsorbirano površinom, podijeljeno spektarskim zračenjem odsjaj sa te površine. Ovo ne treba miješati sa " spektarskom apsorpcijom".
Hemisferna refleksija R 1 Protok zračenja reflektiranog sa površine, podijeljen primljenim na toj površini
Spektarska hemisferna refleksija Rν
or
Rλ
1 Protok zračenja reflektiranog sa površine, podijeljen primljenim na toj površini
Usmjerena refleksija RΩ 1 Zračenje reflektitano sa površine, podijeljen primljenim na površini
Spektarska usmjerena refleksija RΩ,ν
ili
RΩ,λ
1 Spektarsko zračenje koje reflektira površina, podijeljeno primljenim na toj površini
Hemisferna transmisija T 1 Protok zračenja koji je prenesen površinom, podijeljen primljenim na toj površini
Spektarska hemisferna transmisija Tν
or
Tλ
1 Protok zračenja transmitiran površinom, podijeljen primljenim na toj površini
Usmjerena transmisija TΩ 1 Zračenje transmitirano površinom, podijeljen primljenim na toj površini

.

Spektarska usmjerena transmisija TΩ,ν
ili
TΩ,λ
1 Spektarsko zračenje transmitirano površinom, podijeljeno primljenim na toj površini
Hemisferni koeficijent slabljenja μ Recipročni metar m−1 L−1 Protok zračenja apsorbiran i rasut volumenom po jedinici dužine, podijeljen primljenim u tom volumenu
Spektarski hemisferni koeficijent slabljenja μν
ili
μλ
Recipročni metar m−1 L−1 Spektarski tok zračenja apsorbiran i rasut volumeno, po jedinici dužine, podijeljen primljenim tim volumenom
Usmjereni koeficijent slabljenja μΩ Recipročni metar m−1 L−1 Radijacija koja je apsorbirana i rasuta volumenom, po jedinici dužine, podijeljen primljenim tim volumenom
Spektarski usmjereni koeficijent slabljenja μΩ,ν
ili
μΩ,λ
Recipročni metar m−1 L−1 Spektarsko zračenje koje je apsorbirano i sasuto volumenom, po jedinici dužine, podijeljeno primljenim putem tog volumana
Također pogledajte: SI · Radiometrija · Fotometrija
  1. ^ a b c d e Alternative symbols sometimes seen: W or E for radiant energy, P or F for radiant flux, I for irradiance, W for radiant exitance.
  2. ^ a b c d e f g Spectral quantities given per unit frequency are denoted with suffix "ν" (Greek)—not to be confused with suffix "v" (for "visual") indicating a photometric quantity.
  3. ^ a b c d e f g Spectral quantities given per unit wavelength are denoted with suffix "λ" (Greek).
  4. ^ a b Directional quantities are denoted with suffix "Ω" (Greek).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


  1. ^ Standardi organizacija preporučuju da se radiometrijski fizički kvantiteti označavaju sufiksom
    "e" (od "energetski")
    da bi se izbjegla zabuna sa fotometrijskom ili fotonnskom količinom grupe=nb