Humphry Davy

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Humphry Davy
britanski hemičar
Rođenje (1778-12-17) 17. decembar 1778.
Penzance, UK
Smrt29. maj 1829(1829-05-29) (50 godina)
Ženeva, Švicarska

Sir Humphry Davy (Penzance, 17. decembar 1778. - Ženeva, 29. maj 1829.) bio je britanski hemičar.

Humphry Davy rođen je u mjestu Penzance, Cornwall, Velika Britanija.

Davy je bio poznat po svojim iskustvima sa fiziološkim akcijama plinova, uključujući plin za smijanje (azot suboksid). Godine 1801. bio je profesor na Royal Institution of Great Britain i Fellow of the Royal Society, gdje je kasnije bio i predsjednik.

Alessandro Volta je 1800. predstavio bateriju. Davy je tu bateriju koristio za odjeljivanje soli, poznatiju kao elektroliza. Sa mnogo tih baterija naposljetku je i proučavao energiju koja izlazila iz tih soli, no to je danas područje grane koja se naziva elektrohemija.

Titulu Sir dobio je 1812. U toj godini još je i odstupio iz Royal Institution i oženio bogatu udovicu Jane Apreece. Nakon dugog odmora u Evropi odlučio je napraviti izum koju je nazvao Davyeva svjetiljka, a ona je korištena u rudnicima.

Još je i dokazao da se kisik ne može dobiti iz supstance nazvane hlorovodonična kiselina i dokazao je da je ta supstanca zapravo element koji je nazvao hlor. To otkriće pobilo je Lavoisierovu teoriju da su kiseline djelovi kisika.

Davy je 1815. predložio da su kiseline djelovi zamjenjivog hidrogena - hidrogena koji je mogao biti zamijenjen metalima. Kad bi kiseline reagirale sa metalima nastale bi soli. Baze su bile supstance koje su reagilare sa kiselinama da se dobiju soli i voda. Te su definicije dobro djelovale do kraja vijeka. Danas koristimo Brønsted-Lowryevu teoriju o kiselinama i bazama.

Godine 1824. je radio je sa željezom i to željezo koristio na brodu. To je bio prvi primjer katodne zaštite.

Nakon Davyjeve smrti, njegov asistent Michael Faraday nastavio je raditi i proslavio se. Zaključak je bio da je Faraday bio Davyevo najveće otkriće.