Alessandro Volta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Alessandro Volta
Alessandro Volta.jpg
Rođenje (1745-02-18) 18. februar 1745.
Como, Milansko vojvodstvo (današnja Italija)
Smrt 5. mart 1827(1827-03-05) (82 god)
Como, Kraljevina Lombardija-Venecija (današnja Italija)
Narodnost Italijan
Polje Fizika i hemija
Poznat po Izum električne ćelije
Otkriće metana
Volt
Električni napon
Voltmetar
Istaknute nagrade Copleyjeva medalja (1794)
Legija časti[1]
Red željezne krune[1]

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta bio je italijanski fizičar. Volta se rodio i školovao u italijanskom gradu Como.[2]

Voltini roditelji, Filippo Volta i Maria Maddalena poslali su ga na školovanje u Jezuitsku školu s ciljem da postane advokat. Međutim, mladi Volta se više interesirao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus, u kojoj je opisao svoje oduševljenje električnim pojavama.

Godine 1774. postao je profesor fizike u svom rodnom gradu, a 1779. imenovan je profesorom na Univerzitetu u Paviji.[3] Godine 1791. bio je primljen u Royal Society Club u Londonu. Godine 1794. oženio se Teresom Pelegrini, kćerkom grofa Ludovica Pelegrinija.

Volta je vršio mnogo eksperimenata, pa je tako 1775. godine izradio Elektrophor, napravu koja proizvodi statički elektricitet, a 1776. i 1777. posvećuje se hemiji plinova i otkriva metan.[4]

Negdje oko 1800. godine napravio je tzv. Voltin elektrostatički stub, preteču moderne baterije.[5] Voltin elektrostatički stub jest baterija, koja se sastoji od izmjenično poredanih ploča bakra i cinka. Između ploča se nalazila krpica koja ih je međusobno dijelila. Pošto je kroz stub stalno prolazila stuja, Voltin elektrostatički stub je bio najupotrebljiviji izvor električne energije.

De vi attractiva...

Napoleon proglasio ga je grofom 1810. godine. Godine 1897. po njemu je nazvana jedinica za napon (volt).

Pokopan je u gradu Comu u Italiji. Blizu jezera Como danas se nalazi muzej posvećen njemu, Templo Voltiano, u kojem se čuvaju njegove bilješke i njegovi originalni instrumenti. Do uvođenja eura, na italijanskoj novčanici od 10.000 lira nalazio se njegov lik.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]