Alessandro Volta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Alessandro Volta
Alessandro Volta.jpg
Rođenje (1745-02-18) 18. februar 1745.
Como, Milansko vojvodstvo (današnja Italija)
Smrt (1827-03-05) 5. mart 1827 (82 god)
Como, Kraljevina Lombardija-Venecija (današnja Italija)
Narodnost Italijan
Polje Fizika i hemija
Poznat po Izum električne ćelije
Otkriće metana
Volt
Električni napon
Voltmetar
Istaknute nagrade Copleyeva medalja (1794)
Legija časti[1]
Red željezne krune[1]

Alessandro Giuseppe Antonio Anastasio Volta (18. februar 1745 – 5. mart 1827) bio je italijanski fizičar. Volta se rodio i školovao u italijanskom gradu Como.[2]

Voltini roditelji, Filippo Volta i Maria Maddalena su ga poslali na školovanje u Jezuitsku školu s ciljem da postane advokat. Međutim, mladi Volta se više interesirao za električne pojave, pa je tako još kao mladi student napisao pjesmu na latinskom „De vi attractiva ignis electrici ac phaenomenis inde pendentibus“, u kojoj je opisao svoje oduševljenje električnim pojavama.

1774. godine je postao profesor fizike u svom rodnom gradu, a 1779. godine imenovan je profesorom na Univerzitetu u Pavia.[3] 1791. godine bio je primljen za člana na Royal Society Club u Londonu. 1794. godine se oženio Teresom Pelegrini, kćerkom grofa Ludovica Pelegrini.

Volta je vršio mnogo eksperimenata, pa je tako 1775. godine izradio „Elektrophor“, napravu koja proizvodi statički elektricitet. 1776. i 1777. godine posvjećuje se hemiji plinova i otkriva plin metan.[4]

Negdje oko 1800. godine napravio je takozvani Voltin elektrostatički stub, preteča moderne baterije.[5] Voltin elektrostatički stub je baterija, koja se sastoji od izmjenično poredanih ploča bakra i cinka. Između ploča se nalazila krpica koja ih je međusobno dijelila. Pošto je kroz stub stalno prolazila stuja, Voltin elektrostatički stub je bio najupotrebljiviji izvor električne energije.

De vi attractiva...

Napoleon ga je 1810. godine proglasio grofom. 70 godina poslije njegove smrti, 1897. godine, po njemu je nazvana jedinica za napon (volt).

Volta je pokopan u gradu Como u Italiji. Blizu jezera Como danas se nalazi muzej posvjećen njemu, „Templo Voltiano“, u kojem se čuvaju njegove bilješke i njegovi originalni instrumenti. Do uvođenja eura, na italijanskoj novčanici od 10000 lira se nalazio njegov lik.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]