James Cook

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
James Cook

James Cook (27. oktobar 172814. februar 1779) bio je britanski istraživač i moreplovac. U njegove najznačajnije istraživačke poduhvate spadaju tri glavna putovanja preko Tihog okeana tokom kojih su otkrivene i utvrđene njegove obale. Cook je, između ostalog, izrađivao i mape svijeta.

Smatra se da je Cook svojim istraživanjima doprinio Britanskoj imperiji više nego svi ratovi koje je ona vodila u historiji.

Poznato je i to da je Cook bio jedan od prvih kapetana koji se služio iskustvima svojih prethodnika da bi preduprijedio bolesti kao što je skorbut i da bi podigao nivo zdravlja posade. Pritom je tjerao ili lukavstvom navodio posadu da jedu kiseli kupus kako bi iz njega dobili što više vitamina C i tako se borili protiv te podmukle bolesti, koja je inače mahom odnosila živote članova posada istraživačkih brodova. Također je održavao strogu higijenu na svojim brodovima. Smrtno je stradao na svom trećem putovanju tokom sukoba s domorocima na Havajima.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]