Idi na sadržaj

Bora Bora

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Planina Otemanu

Bora Bora spada u zavjetrinsku varijantu društvenih ostrva u Francuskoj Polineziji. Nalazi se na 260 kilometara od glavnog grada Papeetea. Okružen je lagunom i koraljnim grebenom. U sredini ostrva nalaze se ostaci nekadašnjeg vulkana u obliku dva vrha - Pahie i Otemanua koji dostižu visinu do 727 metara.

2000. godine broj stanovnika iznosio je oko 4.000 ljudi. Glavno je naselje Vaitape na zapadnom dijelu ostrva.

Ime Bora Bora je nastalo u tahićanskom jeziku i označava "prvo rođenje". Izvorno se izgovara "Pora Pora".

Prehrana je ograničena na morska i kokosova jela.

Historija[uredi | uredi izvor]

Ostrvo prvi put naseljavaju Polinežani u 4. vijeku. Nakon otkrivanja, 1777. godine, James Cook je prvi put organizirao putovanje Evropljana.

1842. godine Bora Bora postaje francuski protektorat.

Drugi svjetski rat[uredi | uredi izvor]

Tokom Drugog svjetskog rata, poslije japanskog napada na Pearl Harbor 7. decembra 1941. godine, Bora Bora postaje južnopacifička američka vojna baza. To je označilo prvo vojno prisustvo u historiji ostrva. Baza je zatvorena 2. juna 1946. godine, ali je veliki broj vojnika ostao živjeti sa svojim obiteljima.

Aerodromska pista izgrađena je tokom rata kao prva u Francuskoj Polineziji. To je sada međunarodni aerodrom. Uz tu, postoji još jedna u Papeeteu na Tahitiju, izgrađen 1962. godine. Aerodrom na Bori Bori ne može primiti velike avione.

Moderno doba[uredi | uredi izvor]

Plaža Pearl

U sadašnjosti ostrvo zavisi od turizma. Najčešće je posjećuju američki i japanski turisti koji dolaze u ovu turističku destinaciju i koji se uvijek vraćaju oduševljeni zbog prelijepe prirode i predivnih plaža.

Air Tahiti dnevno organizuje pet do šest letova ka Papeeteu. Karta u jednom pravcu košta oko 14.000 franaka.

Službeni jezik Francuske Polinezije, pa tako i Bore Bore jest francuski, ali je engleski više u upotreni, posebno među mlađim generacijama.

Javni prijevoz je slabijeg inteziteta. Voze uglavnom autobusi na otprilike svakih sat vremena. Preporučljivo prijevozno sredstvo za turiste je bicikl, ukoliko hotel ne organizuje prijevoz. Mogu se iznajmiti i električni automobili u Vitapeu.

Bora Bora je poznata po ronjenju u koraljnom grebenu. Može se vidjeti veliki broj morskih pasa. Postoje dva ronilačka operatora. Mnogi instruktori organiziraju eskurzije hranjenja morskih pasa.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]