Veliki koralni greben

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Veliki koralni greben je najveći koralni greben na svijetu. Greben se nalazi u Koralnom moru blizu obale Kvinslenda na sjeveroistoku Australije. Prostire se na preko 2.000 km u dužinu i može se vidjeti iz svemira. Sastoji se od oko 900 ostrva i preko 3 000 grebena.

Veliki koralni greben se nalazi na južnoj hemisferi, i okružuje veliki dio obale istočnog dijela Australije, silazeći sa sjevera prema jugu. Njegova dužina iznosi 2300 kilometara. Upravo je on najveći, najduži i najmasivniji živi organizam na cijeloj planeti. Postoji jedna zanimljivost koja je svojstvena samo jednom ovako velikom organizmu, a to je da sam greben čini preko 400 vrsta korala, a u njegovoj okolini živi oko 1500 različitih vrsta riba. Pored toga, u zoni u kojoj se proteže greben žive i neke jako rijetke i zanimljive životinjske vrste kao npr. morska krava i velika zelena kornjača (chelonia mydas). UNESCO je 1981. uvrstio 'Veliki koralni greben' u listu svjetskog naslijeđa, pa je time učinjeno mnogo na njegovoj zaštiti i očuvanju.

Australijska vlada je formirala tijelo koje će se brinuti o grebenu, ali i pravilno ga iskoristiti kao turističku atrakciju. The Great Barrier Reef Marine Park Authority je tijelo koje u potpunosti, u ime vlade Australije, kontroliše sam greben i njegove resurse, te radi na njegovom unaprijeđenju i očuvanju.