HMS Resolution (Cook)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
HMS Resolution
Hodges, Resolution and Adventure in Matavai Bay.jpg
Slika Resolution i Adventure s ribarskim čamcem u zaljevu Matavai autora Williama Hodgesa (1776) prikazuje dva broda na Tahitiju u augustu 1773
Državna pripadnost:
Ujedinjeno Kraljevstvo
BrodogradilišteFishburn, Whitby
Stavljen u službu1771.
Povučen iz službe1782.
Glavne osobine
Istisnina462 t
Dužina33.73 m
Širina9.30 m
Gaz3.99 m
Pogonjedra
Posada112
Naoružanje24 topa

HMS Resolution slup Kraljevske mornarice, brod kojim je kapetan James Cook plovio u svom drugom i trećem istraživačkom pohodu u Tihom okeanu. Cook je bio tako impresioniran brodom da ga je nazivao "brodom po mom izboru".

Porinuće i opis broda[uredi | uredi izvor]

HMS Resolution je trebao početi svoju karijeru u Sjevernom moru kao Marquis of Granby, porinut u brodogradilištu u Whitbyju 1770, a kupljen od strane Kraljevske ratne mornarice za 4.151 £ (što je ekvivalent današnjih 460.800 £). Brod je prvobitno nosio ime HMS Drake, ali je 25. decembra 1771. preimenovan u Resolution. Brod je bio opremljen tada najmodernijim spravama za dnevnu navigaciju, kompasom i uređajem za destilaciju morske vode. [1] Također je imao 12 topova kalibra 6 inča. Cook je isplanirao da s njim putuje i Joseph Banks, engleski prirodoslovac i botaničar, za čije je potrebe proširio prostor palube. Pošto je brod bio izrazito težak, izvršen je remont kako bi mu se smanjila težina. Cookovom drugom putovanju također se pridružio Johann Reinhold Forster i njegov sin Georg.

Cookovo putovanje[uredi | uredi izvor]

Resolution svoj put započinje 21. juna 1772. isplovljavanjem iz Sheernessa s posadom od 118 ljudi, uključujući i 20 volontera iz prvog Cookovog putovanja.[2] Brodu se pridružuje i HMS Adventure kod Plymoutha i još dva broda u engleskim vodama 13. jula 1772.

Prvo pristajanje broda bilo je u Funchalu na Madeiri 1. augusta. Brod je natovaren zalihama pitke vode, govedine, voća i luka. Nakon stajanja na Zelenortskim Ostrvima brod nastavlja plovidbu prema Rtu dobre nade. Nekoliko putnika ponijelo je sa sobom majmune kao kućne ljubimce, ali ih je Cook bacio u more zbog nakupljanja njihovog izmeta na brodu.

Cook je na svom prvom putovanju dužinu puta računao lunarnom metodom, ali na ovom putovanju s njim je išao visokokvalificirani astronom William Wales. 17. januara 1773. Resolution je postao prvi brod koji je prešao Antarktički krug. Brod se vratio u Veliku Britaniju 1775.

Reference[uredi | uredi izvor]