HMS Resolution (Cook)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
HMS Resolution
Slika Resolution i Adventure s ribarskim čamcem u zaljevu Matavai autora Williama Hodgesa (1776) prikazuje dva broda na Tahitiju u augustu 1773.
Državna pripadnost:
Ujedinjeno Kraljevstvo
BrodogradilišteFishburn, Whitby
Stavljen u službu1771.
Povučen iz službe1782.
Glavne osobine
Istisnina462 t
Dužina33.73 m
Širina9.30 m
Gaz3.99 m
Pogonjedra
Posada112
Naoružanje24 topa

HMS Resolution slup Kraljevske mornarice, brod kojim je kapetan James Cook plovio u svom drugom i trećem istraživačkom pohodu u Tihom okeanu. Cook je bio tako impresioniran brodom da ga je nazivao "brodom po mom izboru".

Porinuće i opis broda[uredi | uredi izvor]

HMS Resolution je trebao početi svoju karijeru u Sjevernom moru kao Marquis of Granby, porinut u brodogradilištu u Whitbyju 1770, a kupljen od strane Kraljevske ratne mornarice za 4.151 £ (što je ekvivalent današnjih 460.800 £). Brod je prvobitno nosio ime HMS Drake, ali je 25. decembra 1771. preimenovan u Resolution. Brod je bio opremljen tada najmodernijim spravama za dnevnu navigaciju, kompasom i uređajem za destilaciju morske vode.[1] Također je imao 12 topova kalibra šest inča. Cook je isplanirao da s njim putuje i Joseph Banks, engleski prirodoslovac i botaničar, za čije je potrebe proširio prostor palube. Budući da je brod bio izrazito težak, obavljen je remont kako bi mu se smanjila težina. Cookovom drugom putovanju također se pridružio Johann Reinhold Forster i njegov sin Georg.

Cookovo putovanje[uredi | uredi izvor]

Resolution je put počeo 21. juna 1772. isplovljavanjem iz Sheernessa s posadom od 118 ljudi, uključujući i 20 volontera iz prvog Cookovog putovanja.[2] Brodu se pridružuje i HMS Adventure kod Plymoutha i još dva broda u engleskim vodama 13. jula 1772.

Prvo pristajanje broda bilo je u Funchalu na Madeiri 1. augusta. Brod je natovaren zalihama pitke vode, govedine, voća i luka. Nakon stajanja na Zelenortskim Ostrvima brod nastavlja plovidbu prema Rtu dobre nade. Nekoliko putnika ponijelo je sa sobom majmune kao kućne ljubimce, ali ih je Cook bacio u more zbog nakupljanja njihovog izmeta na brodu.

Cook je na svom prvom putovanju dužinu puta računao lunarnom metodom, ali na ovom putovanju s njim je išao visokokvalificirani astronom William Wales. Resolution je 17. januara 1773. postao prvi brod koji je prešao Antarktički krug. Brod se vratio u Veliku Britaniju 1775.

Reference[uredi | uredi izvor]