Dušik-suboksid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dušik-suboksid
Općenito
Hemijski spojDušik-suboksid
Druga imenaDušik (I) oksid
Molekularna formulaN2O
CAS registarski broj10024-97-2
Kratki opisbezbojni gas
Osobine1
Molarna masa44,0128 g/mol
Agregatno stanjegas
Gustoća1,8 kg/m3 (gas pri STP)
Tačka topljenja-90,86 °C
Tačka ključanja-88,48 °C
Dipolni moment0,166 D
Rizičnost
NFPA 704
0
2
0
OX
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Dušik-suboksid ili dušik (I) oksid (N2O) je plin bez boje i mirisa, slatkastog okusa. Ako se udiše kratko izaziva veselo raspoloženje i podražaj na smijeh, te se naziva „gas za smijanje“. U velikoj koncentraciji uzrokuje anesteziju, te se upotrebljava u medicini. Anesteziolozi ga nazivaju dušični oksidul, odnosno azotni oksidul. Dobija se iz zemnog plina i nafte čiji je sastojak. Smatra se bezopasnim. Prihvatljivi dnevni unos nije određen.

Osobine[uredi | uredi izvor]

Na običnoj temperaturi je vrlo stabilan ali na povišenim temperaturama ima jako oksidaciono djelovanje jer se na temperaturama iznad 400 °C razlaže na kisik i dušik.

Upotreba[uredi | uredi izvor]

Pored osnovne primjene u medicini, dušik suboksid se koristi i kao potisni gas (propelant) za aerosol pakovanja u prehrambenoj industriji (šlag, sirup, koncentrat kafe) kao i za farmaceutske i kozmetičke preparate. Kao prehrambeni aditiv ima E-broj E943a. Osim toga koristi se i u raspršivačima biljnih ulja (samo za profesionalnu upotrebu) i raspršivačima emulzija na vodenoj osnovi. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Arhivirana kopija". Arhivirano s originala, 25. 11. 2011. Pristupljeno 30. 12. 2013.CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]