Amarant (boja)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa E123)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Amarant
Amaranth new.png
Općenito
Hemijski spojAmarant
Druga imenaE123, C.I. food crvena 9, azorubin S, kisela crvena 27, C.I. 16185
Molekularna formulaC20H11N2Na3O10S3
CAS registarski broj915-67-3
Kratki opistamno crvena supstanca
Osobine1
Molarna masa604,47305 g/mol
Agregatno stanječvrsto
Tačka topljenja120 °C (raspada se)
Rastvorljivostrastvorljiva u vodi
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Amarant, FD&C crvena br. 2, E123, C.I. Food crvena 9, kisela crvena 27, azorubin S ili C.I. 16185 je tamno crvena do ljubičasta azo boja koja se nekad koristila za bojenje hrane i kozmetičkih preparata, ali je od 1976. godine zabranjena njena upotreba u SAD od strane Agencije za hranu i lijekove SAD (FDA) jer se sumnja da je kancerogena.[1] Obično se javlja u obliku trinatrijske soli. Izgleda je crvenkasto-smeđeg, tamno crvenog do ljubičastog praha koji je rastvorljiv u vodi. Na temperaturi preko 120 °C se raspada bez topljenja. Njena vodena otopina ima maksimalnu apsorpciju na oko 520 nm.[2] Amarant je anionska boja. Može se dodavati prirodnim i vještačkim vlaknima, koži, papiru i drugim materijalima. Kao aditiv označena je E-brojem E 123. Kao i sve azo boje, amarant se tokom 20. vijeka dobijao iz ugljenog katrana, dok se u modernoj hemijskoj sintezi dobija kao naftni nusproizvod.

U mnogim zemljama upotreba amaranta nije zabranjena. U Ujedinjenom Kraljevstvu još uvijek se koristi za bojenje ušećerenog voća za isticanje boje, naprimjer, višanja. Ime amarant dobila je po istoimenoj biljci Amaranthus caudatus koja ima karakterističnu crvenu boju i jestive sjemenke bogate bjelančevinama.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]