Biljni ugalj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa E153)
Biljni ugalj

Biljni ugalj (acetilensko crna) jeste materijal koji nastaje nepotpunim sagorijevanjem teških naftnih proizvoda poput FCC katrana i, u manjoj mjeri, jestivih ulja.

Biljni ugalj je oblik parakristalnog ugljika koji ima visoki odnos površine prema zapremini, mada je taj odnos niži nego kod aktivnog uglja. Razlika između njega i čađi je da on ima mnogo viši odnos površine i zapremine, i znatno manji sadržaj PAH (policikličnih aromatskih ugljikovodika). Međutim, biljni ugalj je mnogo više korišten kao modelni spoj za dizelsku čađ u eksperimentima oksidacije dizela. Ovaj ugalj se većinom koristi za punjenje guma i drugih proizvoda od gume. U proizvodima od plastike, boja i lakova, biljni ugalj se koristi kao crni pigment.

Trenutno mišljenje Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) je da biljni ugalj možda pokazuje kancerogeno dejstvo za ljude (grupa 2B). Kratkoročno izlaganje visokim koncentracijama biljnog uglja može izazvati nelagodu gornjih disajnih puteva, zbog mehaničke iritacije.

Biljni ugalj dobijen iz jestivih uglja koristi se kao aditiv je bojenje hrane u smeđe ili crno. Odobren je u Australiji i Novom Zelandu,[1] ali je zabranjen u SAD.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]