Riboflavin-5'-fosfat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa E106)
Riboflavin-5'-fosfat
Općenito
Hemijski spojRiboflavin-5'-fosfat
Druga imenaE106, E101a[1], favin mononukleotid, FMN, riboflavin-5'-(dihidrogenfosfat)
Molekularna formulaC12H11N3O6S2
CAS registarski broj2706-28-7
Osobine1
Molarna masa357,36 g/mol
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Riboflavin-5'-fosfat je biomolekula koja se dobija od riboflavina (vitamin B2) djelovanjem enzima riboflavin kinaze. Ima kod E101a kao aditiv u hrani. Djeluje kao prostetička grupa raznih oksidoreduktaza uključujući NADH dehidrogenazu kao i kofaktor u biološkim fotoreceptorima za plavu svjetlost. Tokom katalitičkog ciklusa, dešava se reverzibilna međusobna konverzija oksidiranih (FMN), semikvinonskih (FMNH) i reduciranih (FMNH2) oblika u raznim oksidoreduktazama. FMN je snažnije oksidirajuće sredstvo od NAD i djelimično je koristan jer može učestvovati u transferu jednog ili dva elektrona. U ulozi receptora plave svjetlosti (oksidirani) FMN se izdvaja iz konvencionalnih fotoreceptora po signalnom stanju i bez E/Z izomerizacije. On je osnovni oblik u kojem se riboflavin nalazi u ćelijama i tkivima. Za njegovu proizvodnju zahtijeva više energije, ali je bolje rastvorljiv od riboflavina.

Glavna svrha mu je bojenje hrane u naranđasto-crvenu boju. Vrlo blizak mu je i E106 natrijeva so riboflavin-5′-fosfata, koja se sastoji uglavnom od mononatrijeve soli 5′-monofosfat estera riboflavina.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]