Poliglicerol poliricinoleat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Struktura PGPR

Poliglicerol poliricinoleat (eng. Polyglycerol Polyricinoleate) (PGPR), E476, je emulgator napravljen od ricinusovog graha koji smanjuje viskoznost čokolade i sličnih premaza i spojeva. Radi na smanjenju trenja prisutnog između čestica kakaoa, šećera, mlijeka, itd. tako da oni mogu proticati lakše kad se istope. Ovaj aditiv se dodaje prehrambenim proizvodima u malim koncentracijama.

Upotreba u čokoladama i slatkišima[uredi | uredi izvor]

Primarno se koristi za smanjenje udjela masti u čokoladama. Od 2006. godine neki proizvođači su uveli PGPR u svoje proizvode, kao mjeru smanjenja troškova u proizvodnji. Proizvođači PGPR-a poput Daniscoa i Palsgaarda pokazuju da se PGPR može koristiti za zamjenu skupljeg kakao maslaca kao sastojka u čokoladi. Palsgaardova oficijalna stranica tvrdi, "Kakao maslac je skup kao sirovina za proizvođače čokolada. Korištenjem PALSGAARD 4.150 čokoladna receptura ima niže troškove u odnosu na manje kakao maslaca, ali isto tako ima prednost zbog manjeg sadržaja masnoće."

Osobine[uredi | uredi izvor]

PGPR je žućkasta, viskozna tečnost, koja se sastoji od poliglicerolskih estera polikondenzovanih masnih kiselina iz ricinusovog ulja. Također može nastati kao poliglicerolski ester dimeriziranih masnih kiselina i sojinog ulja. PGPR je snažno lipofilni, topljiv u masti i ulju i netopljiv u vodi i etil alkoholu. U čokoladama se koristi kao agens za smanjenje viskoziteta. Gotovo uvijek se kombinuje s lecitinom ili drugim agensima za smanjenje plastične viskoznosti. Udruženje vegana tvrdi da PGPR može biti životinjskog porijekla, ali nema nikakvih predstavljenih dokaza da su komercijalno dostupni PGPR proizvodi izrađeni pomoću životinjskih tvari.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]