Sagorijevanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
"Gorenje" preusmjerava ovdje. Za druga značenja, pogledajte Gorenje (čvor).
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sagorijevanje je složen fizičko-hemijski proces, pri kome se iz gorive materije oslobađa hemijski vezana toplota i to kao rezultat vezanja kisika sa gorivom materijom. Da bi došlo do gorenja istovremeno na istom mjestu moraju da se nađu materijal koji može da gori, izvor paljenja i kisik.

Sagorijevanje čvrstih materija[uredi | uredi izvor]

Ako se komad čvrstog gorivog materijala zagrijava, najprije se suši, a zatim počinje proces termičkog razlaganja uz izdvajanje isparljivih komponenti. Isparljive komponente sa vazduhom čine gorivu smjesu oko čestice čvrtog materijala i ona se pali kada se dostigne temperatura paljenja smjese. Poslije završetka procesa gorenja ostaje pepeo, koji je smjesa negorivih anorganskih materija. Proces gorenja je praćen izdvajanjem dima.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]