Idi na sadržaj

Robert Woodrow Wilson

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Robert Woodrow Wilson (Houston, 10. januara 1936.) jest američki astronom,[1] dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1978. godine, zajedno Arnom Allanom Penziasom za otkiće kosmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja. Nobelovu nagradu dobio je i Pjotr Leonidovič Kapitza.[2]

Robert Woodrow Wilson rodio se u Houstonu u Texasu, 1936. godine. Studirao je na Univerzitetu Rice u Houstonu i na Kalifornijskom institutu tehnologije.

Robert W. Wilson i Arno A. Penzias u laboratorijima kompanije Bell u Holmdelu, SAD, radili su pokuse s velikom antenom. Izradili su prijemnu antenu u obliku roga, dugu 6 metara s vrlo osjetljivim prijemnikom, da bi razaznali slabe radiosignale s umjetnih satelita Echo 1 i Telstar. Penzias i Wilson odlučili su ispitati slabi šum koji je ometao prijem.

Prvo su pomislili kako šum potječe iz smjera Mliječnog puta. Kada su uklonili sve moguće izvore zvuka, ostao je i dalje taj šum. U početku nisu znali šta su otkrili. Nazvali su ga kosmičko mikrovalno pozadinsko zračenje. Ono je važno u vezi teorije Velikog praska.

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Robert Woodrow Wilson | Biography, Nobel Prize, & Facts | Britannica". www.britannica.com (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 11. 2022.
  2. ^ "The Nobel Prize in Physics 1978". NobelPrize.org (jezik: engleski). Pristupljeno 5. 11. 2022.