John Dalton

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
John Dalton
Example alt text
engleski hemičar
Rođenje

6. septembar 1766.

Eaglesfield, UK
Smrt

27. juli 1844.

Manchester, Engleska

John Dalton (Džon Dalton) (Eaglesfield, 6. septembar 1766. - Manchester, 27. juli 1844.), bio je engleski hemičar.

U školi je bio marljiv i uporan učenik, vješt u računanju. Kad je smrću učitelja škola zatvorena, Dalton je sa 12 godina otvorio svoju školu u napuštenu sjeniku, a zatim u Domu kvekera. Prvo se bavio meteorologijom, a zatim hemijom. Učio je i podučavao, osim matematike i fizike, englesku gramatiku, grčki, latinski i francuski jezik.

Godine 1803. predložio je svoje principe atomske teorije, sugerirajući da su svi elementi sastavljeni od sitnih, neuništivih čestica, zvanih atomi, koji su svi jednaki i imaju istu masu. Atomi nekog elementa mogu pri hemijskoj reakciji ući u molekule hemijskog spoja ili iz njih izaći, ali njihova ukupna masa u sistemu ostaje nepromijenjena. Dalton je pretpostavio da je vodik najlakši element pa je uveo pojam relativne atomske mase (Ar) kao omjer mase atoma elementa i mase atoma vodika. Također je proučavao sljepoću na boje (Daltonizam).

  • Claus Bernet: John Dalton (1766-1844), in: Biographisches-bibliographisches Kirchenlexikon, 31, 2010, 309-332.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


System-users.svg Nedovršeni članak John Dalton koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.