Thomas Alva Edison

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Thomas Alva Edison
Example alt text
američki izumitelj i tehničar
Rođenje

11. februar 1847.

Milan (Ohio), SAD
Smrt

18. oktobar 1931.

West Orange, SAD
eng. {{{1}}} A Day with Thomas Edison (1922)

Thomas Alva Edison (Tomas Alva Edison) (Milan, Ohio, 11. februar 1847. - West Orange, 18. oktobar 1931.), američki izumitelj i tehničar.

Kao samouk u mladosti je počeo stvarati i objavljivati tehničke izume. Osnovao je u Menlo Park 1876. godine, nedaleko od New Yorka, poznatu laboratoriju u kojoj je radio do smrti, a u njoj je 1884. godine radio i Nikola Tesla na usavršavanju dinamo-stroja. Najpoznatiji izumi su mu kirkofon s ugljenim zrncima, megafon, fonograf, telegrafski aparat koji otipkava štampana slova, kvadrupleks aparat, jednostavna konstrukcija kinematografa na osnovi stroboskopskog efekta. Važan izum je sijalica sa niti od ugljena, koja je služila za rasvjetu nekoliko desetljeća, prije izuma sijalice sa metalnom niti. Prema Thomasu Edisonu su neka mjesta dobila svoje ime.Npr. Edison, New Jersey te Thomas Edison State Collage.


System-users.svg Nedovršeni članak Thomas Alva Edison koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.